Mișcarea “ireversibilă” a Coreei de Nord. Care sunt scenariile care ar putea declanșa un atac nuclear

13.09.2022, 19:54

A fost adoptată o lege potrivit căreia armele nucleare reprezintă “demnitatea, corpul și puterea absolută a statului”, a declarat Kim Jong Un. Măsura vine în contextul în care observatorii spun că țara pare să se pregătească să reia testele nucleare pentru prima dată din 2017, după ce summiturile istorice cu președintele american de atunci, Donald Trump, și cu alți lideri mondiali din 2018 nu au reușit să îl convingă pe Kim să renunțe la dezvoltarea armelor sale.

Kim Jong Un a adoptat în unanimitate în parlamentul nord-coreean o nouă lege prin care declară țara drept stat cu arme nucleare, un nou pas în strategia sa geopolitică.

“Cea mai mare importanță a legiferării politicii privind armele nucleare este de a trasa o linie iremediabilă, astfel încât să nu mai existe nicio negociere cu privire la armele noastre nucleare”, a declarat Kim într-un discurs în fața adunării, adăugând că nu va renunța niciodată la arme, chiar dacă țara s-ar confrunta cu 100 de ani de sancțiuni, potrivit japantimes.com.

Scenariile care ar putea declanșa un atac nuclear

Printre scenariile care ar putea declanșa un atac nuclear ar fi amenințarea unui atac nuclear iminent; dacă conducerea, populația sau existența țării ar fi amenințate; sau pentru a obține avantajul în timpul unui război, printre alte motive.

După cum relatează CNN, noua lege dă dreptul Pyongyangului de a folosi atacuri nucleare preventive pentru a se proteja, actualizând o poziție anterioară conform căreia a declarat că își va păstra armele doar până când alte țări se vor denucleariza și nu le va folosi în mod preventiv împotriva statelor nenucleare.

Cum arată noua lege

Armele nucleare reprezintă “demnitatea, corpul și puterea absolută a statului”, a declarat Kim Jong Un la aflarea deciziei Adunării Supreme a Poporului de a aproba noua lege printr-un vot unanim.

“Atâta timp cât există arme nucleare pe pământ, iar imperialismul și manevrele anti-nord-coreene ale Statelor Unite și ale adepților lor continuă, drumul nostru spre consolidarea forței noastre nucleare nu se va sfârși niciodată”, a spus el.

Pyongyang a efectuat o serie de teste de armament

Promulgarea legii are loc pe fondul creșterii tensiunilor în peninsula coreeană, unde Pyongyang a efectuat o serie de teste de armament și a acuzat Seulul de apariția focarului de COVID pe teritoriul său. Pe parcursul pandemiei, Coreea de Nord a susținut că nu a avut niciun caz de Covid-19 de luni de zile.

Liderul nord-coreean a acuzat, de asemenea, Statele Unite că încearcă să răstoarne guvernul, presându-l prin sancțiuni să renunțe la armele nucleare și la dezvoltarea lor.

Kim Jong Un a indicat că, pentru ca politica sa nucleară să se schimbe, ar trebui mai întâi să aibă loc o schimbare a situației politice și militare în peninsula coreeană și la nivel global.

Coreea de Nord a desfășurat o serie de teste militare din ianuarie, inclusiv prima rachetă balistică intercontinentală cu rază de acțiune completă din 2017, precum și manevre militare de luni de zile.

Lovituri preventive

Legea inițială din 2013 stipula că Coreea de Nord ar putea folosi arme nucleare pentru a respinge invazia sau atacul unui stat nuclear ostil și pentru a face lovituri de retorsiune.

Noua lege merge mai departe, permițând lovituri nucleare preventive în cazul în care este detectat un atac iminent cu arme de distrugere în masă sau împotriva “țintelor strategice” ale țării, inclusiv a conducerii sale.

“Pe scurt, există câteva circumstanțe cu adevărat vagi și ambigue în care Coreea de Nord spune acum că ar putea folosi armele sale nucleare”, a declarat pe Twitter Chad O’Carroll, fondatorul site-ului de urmărire a Coreei de Nord NK News, Chad O’Carroll.

La fel ca legea anterioară, noua versiune promite să nu amenințe statele nenucleare cu arme nucleare decât dacă acestea se alătură unei țări înarmate nuclear pentru a ataca Nordul.

Cu toate acestea, noua lege adaugă că poate lansa un atac nuclear preventiv dacă detectează un atac iminent de orice fel care vizează conducerea Coreei de Nord și organizarea de comandă a forțelor sale nucleare.

Aceasta este o referire aparentă la strategia “Kill Chain” a Coreei de Sud, care prevede lovirea preventivă a infrastructurii nucleare și a sistemului de comandă al Coreei de Nord dacă se suspectează un atac iminent.

Kim a citat “Kill Chain”, care face parte dintr-o strategie militară pe trei direcții, stimulată sub conducerea noului președinte sud-coreean Yoon Suk-yeol, ca fiind un semn că situația se deteriorează și că Pyongyang trebuie să se pregătească pentru tensiuni pe termen lung.

Conform legii, Kim are “toate puterile decisive” asupra armelor nucleare, dar dacă sistemul de comandă și control este amenințat, atunci armele nucleare pot fi lansate “automat”.

Dacă Kim deleagă autoritatea de lansare unor comandanți inferiori în timpul unei crize, acest lucru ar putea crește șansele unei erori de calcul catastrofale, au declarat analiștii.

citește și...