Ministrul Apărării rus a fost sfătuit să se sinucidă. “Un cuvânt de neînțeles pentru mulți”

07.10.2022, 20:34

Un oficial rus instalat în Ucraina a sugerat joi că ministrul Apărării al președintelui Vladimir Putin ar trebui să ia în considerare posibilitatea de a se sinucide din cauza rușinii înfrângerilor din războiul din Ucraina, o insultă publică uimitoare la adresa celor mai înalte grade ale Rusiei.

După mai mult de șapte luni de război în Ucraina, cele mai elementare obiective de război ale Rusiei nu sunt încă atinse, în timp ce forțele rusești au suferit o serie de înfrângeri pe câmpul de luptă în ultimele luni, obligându-l pe Putin să anunțe o mobilizare parțială.

Într-un mesaj video de patru minute, Kirill Stremousov, adjunctul șefului regiunii anexate Kherson, instalat de Rusia, i-a urmat exemplul, criticându-i public pe “generalii și miniștrii” de la Moscova pentru că nu au înțeles problemele de pe front, potrivit Reuters.

Ministrul Apărării rus a fost sfătuit să se sinucidă

“Într-adevăr, mulți spun: dacă ar fi fost un ministru al apărării care ar fi permis o astfel de stare de lucruri, ar fi putut, ca ofițeri, să se împuște”, a declarat Stremousov, în vârstă de 45 de ani. “Dar știți că cuvântul “ofițer” este un cuvânt de neînțeles pentru mulți.”

Shoigu, care este ministru al Apărării din 2012, este unul dintre cei mai apropiați aliați ai lui Putin, iar cei doi bărbați chiar și-au petrecut vacanțele împreună în munții în care a fost crescut Shoigu.

Seful regiunii Kherson a spus că este format din “miniștri, generali mediocri și corupți”

În declarația de pe Telegram, Kirill Stremousov a acuzat Ministerul Apărării din țara sa că este format din “miniștri, generali mediocri și corupți”.https://tacataca.prosport.ro/televiziunea-de-stat-din-rusia-promoveaza-beneficiile-banilor-primiti-de-familiile-soldatilor-morti-201644/

Dar oficialul rus a precizat că nu a adoptat o poziție morală anti-război și, în schimb, a cerut o armată mai nemiloasă și mai eficientă pentru a învinge Ucraina. El a continuat în declarația sa video să susțină că retragerea țării sale a fost de fapt doar o “regrupare” pentru a salva viețile trupelor.

Stremousov a repetat, de asemenea, propaganda Kremlinului, potrivit căreia trupele rusești continuă să respingă armata ucraineană și totul este “fără schimbări și panică”.

O astfel de cenzură publică – și jignitoare – a șefilor militari ai lui Putin din interiorul sistemului obișnuia să fie extrem de rară în Rusia, dar o serie de înfrângeri pe câmpul de luptă din Ucraina i-a determinat pe unii dintre aliații lui Putin să îi reproșeze pe generalii de top.

“Armata este plină de nepotism”

Liderul cecen Ramzan Kadîrov și Evgheni Prigozhin, fondatorul grupului de mercenari Wagner, i-au ridiculizat pe generali, spunând că armata este plină de nepotism și că ofițerii superiori ar trebui să fie deposedați de gradele lor și trimiși pe front desculți pentru a-și ispăși păcatele.

Ministrul apărării, Serghei Shoigu, unul dintre cei mai apropiați aliați ai lui Putin, a fost numit în 2012. Relația lor era atât de apropiată încât cei doi bărbați își petreceau în mod regulat vacanțele împreună în pădurile și munții din Tuva, localitatea natală a lui Shoigu.

Nu a fost clar dacă criticile au fost coordonate, deși reprezintă o problemă pentru Putin într-un moment crucial al războiului: să sacrifice un aliat apropiat și să recunoască faptul că armata a eșuat, sau să îl păstreze pe Shoigu și să riște să își asume el însuși vina.

Ministerul Apărării nu a răspuns la o solicitare scrisă de comentarii.

citește și...