Mărturie fără precedent a unui soldat rus. “Totul e minciună. Distrugem viețile oamenilor pașnici”

23.08.2022, 14:04

Pavel Filatiev, un fost parașutist rus, a descris toate ororile războiului din timpul invaziei rusești. Jurnalul său conține 141 de pagini despre viața de zi cu zi de pe frontul de război . Este vorba atât de o reglare de conturi cu războiul Rusiei, cât și cu armata sa în sine. “Totul e o minciună. Doar distrugem viețile oamenilor pașnici”, a spus acesta. Pavel Filatiev și-a părăsit acum țara.

Este o mărturie fără precedent de la începutul războiului din Ucraina. Pavel Filatiev este un soldat rus care a luptat pe frontul de sud, în special în regiunea Kherson. Rănit, apoi evacuat, el a decis să părăsească țara pentru a denunța public dezorganizarea și brutalitatea care caracterizează ofensiva armatei ruse.

După ce a luptat mai mult de o lună, acest parașutist a fost evacuat după ce a fost grav rănit. Acolo a început să își scrie amintirile. “Toată lumea părea epuizată și sălbatică”, a declarat Pavel Filatiev despre ofensiva din februarie asupra Khersonului . “Cu toții am început să scotocim clădirile în căutare de mâncare, apă, un duș și un loc unde să dormim”, a spus el într-un interviu pentru CNN.

“Totul e o minciună. Doar distrugem viețile oamenilor pașnici”

Și parașutistul a continuat: “Am fost târâți în acest conflict grav în care doar distrugem orașe, în care nu eliberăm pe nimeni. Totul e o minciună. Doar distrugem viețile oamenilor pașnici. Mulți dintre noi nu aveam mâncare, nu aveam apă, nu aveam saci de dormit. Pentru că noaptea era foarte frig și nu puteam să dormim, ne înveleam în cârpe și gunoaie. Barăcile noastre au aproximativ 100 de ani și nu au capacitatea necesară pentru toți militarii noștri… toate armele noastre sunt din vremurile Afganistanului. Unii dintre soldați au furat laptopuri, computere și alte obiecte, poate pentru că salariul nu le ajungea. Mulți au jefuit magazine abandonate, au luat telefoane mobile și alte lucruri. Nu vreau să le justific acțiunile, dar este important să înțelegeți că nivelul scăzut al calității vieții lor îi împinge să facă astfel de lucruri în război”.

Potrivit poveștii sale, armata rusă pare prost echipată. “Eram o țintă ideală ,” spune Pavel Filatiev atunci când își amintește de săptămânile petrecute în tranșeele de lângă Mykolaiv. “Planul nu era clar pentru nimeni și, ca de obicei, nimeni nu știa ce se hotărâse la nivel înalt”.

 

“Mă simt vinovat că sunt folosit ca unealtă într-un joc politic”

“Cei mai mulți soldați ruși nu au încălcat legile războiului, dar mă simt vinovat din punct de vedere moral. Mă simt vinovat că sunt folosit ca unealtă într-un joc politic care nu va aduce nimic bun Rusiei“, a declarat Pavel Filatiev.

Parașutistul descrie, de asemenea, soldați care, pe parcursul săptămânilor, își văd certitudinile zdruncinate . “Majoritatea soldaților sunt nemulțumiți de ceea ce se întâmplă acolo. (…) Sunt nemulțumiți de guvern și de comandanții lor, sunt nemulțumiți de Putin și de politicile sale, sunt nemulțumiți de ministrul Apărării, care nu a servit niciodată în armată”.

Rănit la ochi în timpul ofensivei asupra orașului Kherson, Pavel Filatiev a fost repatriat în Rusia. Acolo a început să povestească experiența sa pe rețeaua de socializare rusă VKontakte. El a fost nevoit să fugă din țara sa sâmbătă seara . “Am spus mai mult decât oricine în ultimele șase luni. Poate că nu știu ce să facă cu mine ,” a declarat el pentru Washington Post, surprins că nu a fost arestat.

citește și...