Mingea lui Diego Maradona ar putea fi vândută cu 3,3 milioane de dolari. “Face parte din istoria fotbalului internațional”

13.10.2022, 21:28

La șase luni după ce tricoul său “Mâna lui Dumnezeu” a doborât recordurile la licitație, o altă piesă de memorabilia legată de cel mai faimos meci al lui Diego Maradona este așteptată să se vândă cu milioane de euro. “Face parte din istoria fotbalului internațional – mi se pare că este momentul potrivit să o împărtășesc cu lumea”, a declarat Bin Nasser.

Mingea folosită în sfertul de finală al Cupei Mondiale din 1986 dintre Argentina și Anglia va fi scoasă la licitație la Londra pe 16 noiembrie și a fost evaluată la o sumă cuprinsă între 2,7 și 3,3 milioane de dolari.

Cu acea minge, Maradona a marcat două goluri emblematice – primul, când și-a folosit în mod controversat mâna și a trimis mingea cu pumnul în plasă, iar al doilea, când a driblat mai mulți jucători englezi și l-a ocolit pe portarul Peter Shilton, transmite CNN.

Tricoul purtat de Maradona, vândut cu 9,3 dolari

Argentina avea să câștige meciul – și turneul o săptămână mai târziu.

În luna mai, tricoul purtat de Maradona împotriva Angliei a fost vândut cu 9,3 dolari la o licitație online – la vremea respectivă, cea mai mare sumă plătită vreodată pentru un obiect de colecție sportiv.

Mingea, deținută în prezent de Ali Bin Nasser

Dar, într-un an de succes pentru piața de suveniruri sportive, această cifră a fost depășită trei luni mai târziu, când o carte de baseball a lui Mickey Mantle a ajuns la 12,6 milioane de dolari, în timp ce tricoul lui Michael Jordan din finala NBA din 1998 s-a vândut cu 10,1 milioane de dolari în septembrie.

Mingea din sferturile de finală ale Cupei Mondiale din 1986 este deținută în prezent de Ali Bin Nasser, arbitrul tunisian care a supervizat meciul și a permis ca primul gol controversat al lui Maradona să rămână în picioare.

“Această minge face parte din istoria fotbalului internațional – mi se pare că este momentul potrivit să o împărtășesc cu lumea”, a declarat Bin Nasser.

Când a fost întrebat ulterior despre primul său gol împotriva Angliei, Maradona, care a decedat în urmă cu doi ani, a declarat în mod faimos că a fost marcat “cu mâna lui Dumnezeu”.

Compania Graham Budd Auctions, cu sediul la Londra, supervizează vânzarea mingii în cadrul licitației sale speciale pentru Cupa Mondială de luna viitoare.

“Anul 2022 a fost un an uimitor pe piața memoriei sportive, cu recorduri doborâte în trei rânduri”, a declarat Graham Budd, președintele casei de licitații.

“Este o perioadă interesantă pe piață și ne întrebăm dacă această celebră minge de fotbal va bate și ea recorduri”.

citește și...