Măști de protecție periculoase pe piața din România. Avertismentul directorului Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor

01.06.2020, 14:12
Măști de protecție periculoase pe piața din România. Avertismentul directorului Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor
Măști de protecție periculoase pe piața din România. Avertismentul directorului Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor

Directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, atrage atenția, pe pagina sa de Facebook, asupra capacității insuficiente de filtrare a unor tipuri de măști.

Paul Anghel, directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, avertizează că există modele de măști de protecție aflate pe lista produselor periculoase, care nu ar trebui să fie puse în vânzare.

„ALERTĂ. Câteva modele de măști aflate pe sistemul de alertă rapidă RAPEX privind produsele periculoase. Capacitatea totală de filtrare a măștilor este insuficientă, iar măștile nu se adaptează corespunzător la față. În consecință, o cantitate excesivă de particule sau de microorganisme poate trece prin măști, sporind riscul de infecție în cazul în care nu este combinată cu măsuri de protecție suplimentare. Nu respectă Regulamentul privind echipamentele individuale de protecție”, a scris Paul Anghel pe Facebook.

”Orice SRL a început să facă măști de protecție, dar ele nu asigură niciun fel de protecție”

Președintele ANPC, Eduardt Cozminschi, a explicat, la Digi24, că sunt 32 de tipuri de măști care nu au trecut testele europene privind calitatea.

“Măștile ar trebui să protejeze în proporție de 95% contra prafului, bacteriilor sau a polenului.

Cele neconforme nu o fac. Orice SRL a început să facă măști de protecție, dar ele nu asigură niciun fel de protecție.

Am găsit și noi aceste tipuri de măști. Sunt 32 de tipuri de măști, cu valoare de sute de mii de lei. Sunt sute de mii de bucăți. Nu numai că nu protejează, dar pot apărea și efecte secundare, cum sunt alergiile.

Amenzile pentru un comerciant sunt de la 10.000 de lei în sus.

Măștile neconforme au fost retrase de la comercializare temporar sau definitiv”, a explicat Eduardt Cozminschi.

Când trebuie purtată masca, chiar și într-o mașină personală

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență din România, a atras atenția că sunt situații când inclusiv în mijloacele de trasport personale se impune să fie folosită masca de protecție.

„Ce vreau să subliniez e că dacă iei vecinul cu tine sau dacă iei pe cineva cu care nu stai de regulă în același loc, în apartament, în casă, în mașină trebuie purtată mască.

Asta întotdeauna să fie înțeles, și în mașină trebuie purtată masca, dacă persoanele din mașină nu sunt întotdeauna împreună și chiar lăsate geamurile un pic deschise pentru aerisire, este un lucru care este bine să se obișnuiască cu el lumea, dacă în mașină sunt pasageri care nu stau împreună de regulă”, a explicat Raed Arafat.

Țara în care dacă nu porți mască de protecție riști până la 3 ani de închisoare

Autoritățile din Qatar au introdus măsuri extrem de dure pentru cei care nu respectă măsurile impuse în această perioadă de criză provocată de pandemia de coronavirus.

Astfel, conform Gulf News, persoanele care nu poartă mască de protecție în public riscă pedeapsa cu închisoare până la trei ani.

Pe lângă închisoare, cei care nu respectă regulile pot fi sancționați și cu amenzi în valoare de 200.000 de riali, adică aproximativ 51.000 de euro.

citește și...