Alexandru Rafila: ”Sunt studii care arată că dacă masca de protecție e utilizată de 90% dintre persoane, circulația virusului, în câteva săptămâni se oprește”

10.05.2020, 13:44
Alexandru Rafila: ”Sunt studii care arată că dacă masca de protecție e utilizată de 90% dintre persoane, circulația virusului, în câteva săptămâni se oprește”
Alexandru Rafila: ”Dacă masca de protecție e utilizată de 90% dintre persoane, circulația virusului, în câteva săptămâni se oprește”

Alexandru Rafila, membru în Comitetul Executiv al Organizației Mondiale a Sănătății, a făcut noi declarații în contextul pandemiei de coronavirus. Acesta a explicat cât de impotantă este folosirea măștii de protecție.

Pentru a discuta despre închiderea epidemiei, cel mai important este ca indicele de transmisie să se mențină scăzut sub 1, a declarat Alexandru Rafila la Digi24.

“Trebuie să menținem acest indice sub 1 sau să se nu depășească în mod obișnuit, pentru că, atunci numărul de cazuri va scădea și putem discuta despre închiderea acestei epidemii.

Ca să poți să ai astfel de perspective, trebuie ca indicele de transmisibilite să fie la valori mai mici, 0,6-0,7, astfel încât să speri că într-un interval poți să discuți despre eliminarea transmiterii într-o țară”, a declarat Alexandru Rafila.

Acesta a vorbit și despre cât de importantă este purtarea măștii de protecție.

“Nu există măsuri perfecte care să evite orice posibilitate de transmitere a infecției, așa cum nu există siguranță pentru orice activitate umană.

Al treilea element era legat de modul de respectare a măsurilor. Sunt studii care arată că dacă masca de protecție e utilizată de 90% dintre persoane, circulația virusului, în câteva săptămâni se oprește.

Dacă 80% respectă sau utilizează corect masca, lucrurile staționează și dacă mai puțin de 80% o utilizează corect, numărul crește”, a mai spus Alexandru Rafila.

Specialistul a afirmat că în următoarea perioadă transportul în comun va fi un element sensibil:

“În ceea ce privește mijloacele de transport, sunt destul de reținut. Una e să recomanzi, și alta să poți să pui la dispoziție suficiente mijloace de transport, cu o suficientă frecvență, care să permită aplicarea acestor măsuri. În ceea ce privește transportul, o să fie unul dintre elementele cele mai sensibile în implementare măsurilor recomandate”.

citește și...