Maia Sandu și declarația care îl va înfuria atât de tare pe Vladimir Putin încât acesta ar putea începe războiul imediat! Când s-ar putea uni Moldova cu România: „Când va spune că vrea acest lucru, atunci se va întâmpla”

29.04.2022, 16:33
Maia Sandu și declarația care îl va înfuria atât de tare pe Vladimir Putin încât acesta ar putea începe războiul imediat! Când s-ar putea uni Moldova cu România: „Când va spune că vrea acest lucru, atunci se va întâmpla”

Pe măsură ce războiul din Ucraina continuă, atenția s-a îndreptat către Republica Moldova – una dintre cele mai puțin cunoscute țări din Europa. Confruntându-se cu probleme economice, politice și acum de securitate considerabile, în ultima vreme au apărut apeluri tot mai mari la unificarea cu România vecină.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat joi că majoritatea populației va trebui să voteze pentru unirea cu România, după ce fostul premier Iurie Leancă a sugerat că unitatea va proteja Moldova de amenințările militare.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a spus că unirea țării sale cu România ar fi posibilă dacă cetățenii ar dori acest lucru. Declarația președintei Maia Sandu îl va înfuria pe liderul de la Kremlin.

Care sunt condițiile pentru că Republica Moldova să se unească cu România

Autoritățile moldovenești vor decide să se unească cu România doar cu condiția ca această decizie să fie susținută de marea majoritate a cetățenilor țării. Așa a afirmat președintele Republicii Maia Sandu, scrie Sputnik Moldova.

Politicianul a numit sprijinul poporului o condiție prealabilă pentru Anschluss, arătând că locuitorii înșiși trebuie să inițieze acest proces.

“Acest lucru se va întâmpla“

„Asta pe cetățeni trebuie să îi întrebați. Unirea este un lucru pe care îl pot decide cetățenii. Noi suntem o țară democratică și asemenea decizii le iau doar cetățenii într-un mod democratic,“ a spus Sandu.

Aceasta a adăugat: „Acest lucru se poate întâmpla doar cu susținerea poporului. Când poporul va spune că vrea acest lucru, acest lucru se va întâmpla. Atât timp cât poporul nu vrea acest lucru sau nu este o masă critică ai oamenilor care să susțină acest deziderat, atunci…“

În ceea ce priveste aderarea Republicii Moldova la NATO, Sandu a spus că răspunsul „este același“.

„E decizia cetățenilor și a fost decizia cetățenilor atunci când s-a votat în Constituție. Astăzi putem să vedem în sondaje care este atitudinea majorității cetățenilor față de această problemă,“ a mai spus președintele Republicii Moldova.

Anterior, președintele a asigurat că nu intenționează să rezolve problema Transnistriei cu forța și a promis că se va abține de la participarea țării la orice conflict armat. În același timp, ea și-a confirmat disponibilitatea de a rezista oricăror provocări din exterior.

Ce a declarat fostul premier Iurie Leancă

„În momentul în care rușii ar ajunge în Tiraspol vom avea parte de sfârșitul nostru, mă tem eu, sfârșitul Republicii Moldova. (Asta) în cazul în care Bucureștiul și Chișinău, cum vă spuneam, nu pun în acțiune anumite scenarii. După mine, unicul scenariu este unirea, fiindcă în momentul în care România face acest pas, împreună cu Chișinăul, imediat intrăm sub umbrela securității NATO și a Uniunii Europene,“ a afirmat Iurie Leancă, potrivit publicației Timpul.

Acesta a dezvăluit că în urmă cu opt ani a avut acest scenariu pe masă și reușise să ajungă la o înțelegere cu Traian Băsescu și cu Victor Ponta: „Poate unii ar spune că e imposibil. Vreau să vă spun că am fost prim-ministru, am fost în situație similară, dar nu la fel de dramatică în 2014, atunci când Rusia a anexat Crimeea și a invadat Donbas-ul, am avut astfel de înțelegeri cu cei de la București, cu prim-ministrul, cu președintele“.

Ce spune populația

Sondajele arată că mai puțin de 50% dintre oamenii din Moldova, o mică țară din estul Europei, cuprinsă între România și Ucraina, doresc ca aceasta să fie absorbită de vecinul său mai mare, România. O probabilitate ca acest lucru să se întâmple a cauzat conflictul transnistrean din anii 1990.

Pe 24 februarie, președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei operațiuni militare speciale pe teritoriul Ucrainei. Comandantul interimar al Districtului Militar Central din 22 aprilie, Rustam Minnekaev, a spus că în a doua etapă a acestuia este necesară asigurarea unui coridor terestru către Crimeea și „încă o ieșire în Transnistria, unde există și fapte de oprimare a populației de limbă rusă. ” După aceea, ambasadorul Rusiei a fost chemat la Ministerul de Externe al Republicii Moldova.

citește și...