Lumea occidentală trebuie să se aștepte la “violență nemiloasă” din partea lui Putin

29.10.2022, 15:51

Pe măsură ce războiul lui Vladimir Putin în Ucraina continuă să eșueze, opțiunile sale se diminuează și presiunea crește atât în țară, cât și în străinătate, el ar putea fi forțat să facă ceva “mai necruțător”

Un expert politic rus a avertizat că Europa și SUA ar trebui să se aștepte la o violență extremă din partea lui Vladimir Putin ‘încolțit’.

Războiul Rusiei în Ucraina continuă să se clatine, cu lupte grele în Kherson și atacuri cu drone în jurul capitalei Ucrainei, Kiev, transmite dailystar.co.uk.

Lumea occidentală trebuie să se aștepte la “violență nemiloasă” din partea lui Putin

Se înțelege că “operațiunea militară specială” a lui Putin a fost planificată ca o invazie rapidă, în care Ucraina să se rostogolească în scurt timp.

În schimb, războiul lent de tip “mașină de tocat carne” care a avut loc a văzut cum opțiunile politice și strategice ale lui Putin au fost diminuate în mod repetat.

“Este încolțit în multe feluri”

Presiunea nu crește doar din exteriorul Rusiei, ci și din interior, pe măsură ce personalul militar și politic de vârf devine frustrat de evoluția războiului.

Vorbind în exclusivitate pentru Daily Star, Dr. Paul Flenley, lector senior de politică internațională la Universitatea din Portsmouth, a avertizat că presiunile din interiorul Rusiei l-ar putea determina pe Putin să facă ceva îngrozitor în afara ei.

“Este împins, este încolțit în multe feluri”, a declarat Dr. Flenley. “El este împins de diverși naționaliști din interiorul Rusiei, pentru a ridica într-adevăr nivelul jocului.

Există o mulțime de presiuni, presiuni politice, asupra lui în cadrul elitelor și în rândul naționaliștilor, pentru a merge într-adevăr spre un răspuns mult mai dur și, eventual, să folosească arme nucleare”.

El a adăugat: “Putin este cu siguranță încolțit în acest moment. Și este încolțit cu disperare de sentimentele naționaliste și de campania militară, de faptul că ucrainenii nu vor face compromisuri și pentru că Occidentul pare că nu se va despărți. Așa că el vrea să iasă din acest colț. Și o modalitate de a face acest lucru ar putea fi să urmărească un fel de bombardament mai nemilos… pentru a încerca să slăbească hotărârea ucrainenilor.”

Dr. Flenley a subliniat că Putin și guvernul rus se confruntă cu “o mulțime de critici” atât din partea comentatorilor și politicienilor naționaliști, cât și din partea elitelor din numeroasele regiuni diferite care alcătuiesc Federația Rusă.

Dar aceste plângeri, a spus el, erau mai degrabă orientate spre faptul că războiul a mers prost, decât spre existența războiului în sine.

El a spus că acestea erau furioase, “din cauza lipsei de provizii, a lipsei de pregătire, a desfășurării propriu-zise a războiului – mai degrabă decât a criticilor la adresa războiului în sine”.

Deocamdată, a spus el, în rândul celor puternici din Rusia, accentul este pus mult mai mult pe câștigarea războiului decât pe întrebarea dacă războiul ar trebui să aibă loc în primul rând.

“Nu există genul de presiune în masă pentru încetarea războiului. Adică, evident, au existat demonstrații, dar relativ puține, și nu sunt organizate”, a spus el.

“Nu există cu adevărat un val de susținere pentru multe secțiuni ale elitei – ar putea fi un fel de război care se prelungește”.

citește și...