Amenințarea “atacului total” al Rusiei: Putin avertizează asupra unui conflict global

27.10.2022, 13:51
Amenințarea atacului total al Rusiei: Putin avertizează asupra unui conflict global
Russian President Vladimir Putin attends a ceremony to declare the annexation of the Russian-controlled territories of four Ukraine's Donetsk, Luhansk, Kherson and Zaporizhzhia regions, after holding what Russian authorities called referendums in the occupied areas of Ukraine that were condemned by Kyiv and governments worldwide, in the Georgievsky Hall of the Great Kremlin Palace in Moscow, Russia, September 30, 2022. Sputnik/Grigory Sysoyev/Pool via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY.

Rusia începe să se pregătească pentru un atac masiv și avertizează că următoarele săptămâni vor fi esențiale. “Apar noi riscuri și provocări la adresa securității colective, în primul rând ca urmare a agravării puternice a confruntării geopolitice internaționale”, a declarat ldierul rus.

Escaladarea tensiunilor dintre Rusia și Ucraina continuă să crească, având în vedere circumstanțele din ultimele zile. Pe de o parte, Kremlinul continuă să avertizeze cu privire la posibilitatea ca Ucraina să ia în considerare utilizarea unei așa-numite “bombe murdare”, un exploziv convențional îmbogățit cu material radioactiv care este eliberat atunci când bomba explodează.

Între timp, guvernul lui Zelenski insistă că acestea sunt acuzații false și le reamintește aliaților săi și restului lumii că modul de operare al lui Putin este de a-i “acuza de ceva ce ei înșiși pun la cale”, transmite cnbc.com.

Putin avertizează asupra unui conflict global

Având în vedere aceste informații și după mai multe contacte între ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, și omologii săi din SUA, India și China, printre altele, care au insistat asupra acestei posibilități, Wasinghton refuză să creadă aceste acuzații, în timp ce chinezii și indienii nu au comentat această chestiune.

În acest sens, Putin însuși s-a exprimat pe un ton amenințător: “Potențialul de conflict în lume în ansamblu și la nivel regional rămâne foarte ridicat. Apar noi riscuri și provocări la adresa securității colective, în primul rând ca urmare a agravării puternice a confruntării geopolitice internaționale”.

Rusia începe manevrele nucleare “strategice

Un alt front deschis de armata rusă este cel al manevrelor nucleare strategice numite “Grom”, care au fost prezidate și observate prin videoconferință de însuși Vladimir Putin. Aceste exerciții militare au fost definite de Shoigu ca fiind repetiții pentru “un atac nuclear masiv ca răspuns la un atac nuclear inamic”.

Dar aceste mișcări nu au fost bine primite în SUA. Deși era la curent cu faptul că urmau să aibă loc astăzi, guvernul american consideră că nu a fost avertizat suficient (Rusia i-a avertizat ieri), ceea ce a provocat îngrijorare în cadrul guvernului lui Biden.

În ciuda acestui fapt, Moscova a declarat deja că manevrele s-au încheiat într-un comunicat: “Sarcinile planificate pentru antrenarea forțelor de descurajare strategică au fost finalizate în întregime. Toate rachetele și-au atins țintele”.

Șoigu și șeful Statului Major General, Valeri Gerasimov, l-au informat pe Putin cu privire la evoluția exercițiilor, menționând că o rachetă intercontinentală Yar a fost lansată din peninsula Kamchatka, precum și participarea unui submarin nuclear și a două bombardiere T-95.

Rusia avertizează asupra unui atac total

Dar avalanșa de informații și evenimente nu s-a oprit aici. Surse apropiate guvernului rus au menționat posibilitatea unei “ofensive generale” asupra Ucrainei în următoarele luni. “Întăririle și noile rezerve obținute odată cu mobilizările și legea marțială vor fi folosite pentru a efectua un atac total împotriva regimului ucrainean”. Acest lucru a fost declarat de Rodion Mirozhnik, reprezentantul rus, potrivit agenției de presă Tass.

Odată cu mobilizarea ordonată de Putin la 21 septembrie și cu scopul de a recruta până la 300.000 de civili pentru front, deși alte rapoarte vorbesc de până la un milion de persoane, lucru negat de Kremlin, guvernul rus încearcă să dea o lovitură definitivă în conflict.

“La aceasta s-ar putea adăuga distrugerea sistemului energetic, a comunicațiilor și a logisticii de aprovizionare ca bază sigură pentru viitoarele victorii asupra regimului controlat de NATO”, a adăugat reprezentantul din Lugansk.

Putin avertizează asupra unui nou scenariu mondial

Pe lângă aceasta, liderul rus a avut cuvinte sfidătoare la cea de-a 51-a reuniune a Consiliului CSI al oficialilor responsabili de securitate și servicii speciale, potrivit agenției de presă Tass. “Sub ochii noștri, lumea se schimbă și devine cu adevărat multipolară, dar unii membri ai comunității internaționale încearcă cu orice preț să se agațe de hegemonia lor șubredă”, a spus el.

El a adăugat că aceștia folosesc “o gamă largă de metode și mijloace politice, militare, economice, informaționale și de altă natură, de la încălcarea mecanismelor legale de stabilitate strategică până la impunerea de sancțiuni unilaterale împotriva celor care nu sunt de acord cu politicile lor”. În concluzie, el a avertizat aceste puteri: “Nu se feresc nici măcar de sabotajul direct”.

citește și...