Lora, despre comportamentul unora dintre cei care sar în ajutorul refugiaților din Ucraina. ”Îmi doresc să conștientizăm că acest ajutor nu este momentul nimănui de glorie, nu este un trend”

02.03.2022, 11:43
Lora, despre comportamentul unora dintre cei care sar în ajutorul refugiaților din Ucraina. ”Îmi doresc să conștientizăm că acest ajutor nu este momentul nimănui de glorie, nu este un trend”
Lora, despre comportamentul unora dintre cei care sar în ajutorul refugiaților din Ucraina. ” Îmi doresc să conștientizăm că acest ajutor nu este momentul nimănui de glorie, nu este un trend”

Laura Petrescu, cunoscută sub numele de scenă Lora, a reacționat vehement în mediul online. Artista, în vârstă de 39 de ani, a comentat pe marginea compăortamentului unora dintre cei care sar în ajutorul refugiaților din Ucraina. ”Îmi doresc să conștientizăm că acest ajutor nu este momentul nimănui de glorie, nu este un trend”, a scris cântăreața pe pagina sa de pe o rețea de socializare.

De la începerea războiului din Ucraina, multe persoane din această țară s-au refugiat în România, unde oamenii le-au sărit în ajutor, oferindu-se să-i găzduiască și să le ofere alimente și haine. Cântăreața Lora a comentat pe marginea unora dintre cei care au sărit în ajutorul refugiaților din Ucraina, afirmând că și-ar dori ca aceștia să nu facă astfel de gesturi doar pentru a atrage atenția asupra lor.

”M-am trezit citind ce trebuie să facem în caz de atac nuclear. Kit de supraviețuire 2022.. Când a început pandemia, o singură frică reală am avut, blocată fiind în cel mai frumos loc de pe pământ: să nu se repete istoria. Combinația pandemie+război este, alături de urgiile unei planete care s-a săturat de noi, cel mai mare coșmar. Și iată că îl trăim și îi vom supraviețui fiecare cum știe, cum poate… unii mai oameni alții mai gândaci. Am văzut zilele astea tot felul de tipologii care s-au vrut vizibile, mai ales online. Unii se comportă de parcă acum e momentul lor de maxim eroism… (încerc să nu cad în capcana judecății)”, a scris artista pe contul său de socializare.

Lora, despre comportamentul unora dintre cei care sar în ajutorul refugiaților din Ucraina. ”Unii chiar vor să ajute și chiar o fac, alții nu vor să piardă ocazia să mai spele din “păcate””

”Cred că e minunată empatia oamenilor din țara mea în această situație, dar în același timp mi se strânge inima când văd curți pline cu mâncare pozate și postate cu texte care atrag aplauze și lacrimi de emoție. Poate pentru unii e o surpriză că există oameni și nu pot să îi judec, mai ales la câtă ură a cules această pandemie… parcă ajută să vedem niște umanitate și solidaritate. Sper ca aceste curți pline cu mâncare să nu se strice sau să hrănească șobolanii ci să fie redistribuite familiilor nevoiașe de la noi, chiar dacă acum nu e lumina pe asta. Grupurile organizate ale oamenilor care pot îndruma spre cazare și chiar găzdui dar și share-urile numerelor de telefon ale organizațiilor competente în situații de acest gen sunt foarte folositoare. “Angajații și voluntarii de la Crucea Roșie vor lucra cu autoritățile române pentru a sprijini taberele de refugiați cu corturi, paturi și tot ce înseamnă cazarmament. Înscrierile la volutantariat la Crucea Roșie sunt deschise și în aceste zile, ca întotdeauna de altfel””, a adăugat Lora.

”Îmi doresc să conștientizăm că acest ajutor nu este momentul nimănui de glorie, nu este un trend, un hype…e o responsabilitate pe termen lung. Și o spun pentru că e mai multă ofertă decât cerere și am văzut și oameni dezamăgiți cumva de asta. Unii chiar vor să ajute și chiar o fac, alții nu vor să piardă ocazia să mai spele din “păcate”… și în mod normal aș spune “important e că fac ceva bun, ce contează motivația?”… și chiar nu contează, doar să ajutăm cu cap, noi neavând experiență în situații de război. Eu voi folosi aceste canale de comunicații pentru a transmite ce consider că este folositor în această perioadă, prin stories și postări. Aici nu va fi totul despre război. Aici aș vrea să vă abțineți de la propagandă. Pentru mine, odată ce s-a ajuns în acest punct, toți sunt vinovați. Eu în afară de voi, cei care găzduiți familii fugite din țara lor, indiferent de cum ne-au considerat înainte de situația asta, nu am alți eroi”, a încheiat cântăreața.

A șaptea zi de război în Ucraina

Miercuri, în cea de-a șaptea zi a invaziei ordonate de Vladimir Putin, Moscova susține că forțele sale au preluat controlul primului oraș important, Herson, în sudul Ucrainei, transmite Hotnews. Bombardamentele continuă asupra mai multor orașe, pe lângă Kiev fiind lovit crunt peste noapte Harkivul, iar forțele ruse par că își continuă operațiunea. Aproape 6.000 de soldați ruși au fost uciși în șase zile de război, a declarat miercuri președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

ONU estimează la 1 milion numărul de persoane strămutate în interiorul Ucrainei din cauza invaziei ruse, pe lângă sutele de mii care au fugit din această ţară. „S-a acordat multă atenţie celor care au fugit în ţările vecine, însă este important să amintim că majoritatea oamenilor afectaţi se află în Ucraina. Încă nu avem cifre cu privire la numărul de persoane strămutate în interiorul Ucrainei, însă estimăm că este vorba de circa 1 milion de oameni care au fugit în interiorul ţării sau care se află acum într-un tren, autobuz sau maşină în încercarea de a se pune la adăpost”, a declarat Karolina Lindholm Billing, responsabilă a UNHCR (Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi) pentru Ucraina, potrivit sursei citate anterior.

 

citește și...