Locul din România în care apa nu îngheață niciodată. Este o bijuterie ascunsă

29.05.2022, 16:07

Locul din România în care apa nu îngheață. Lacul Ochiul Beiului este unul dintre cele mai căutate obiective turistice din județul Caraș-Severin. Lacul Ochiul Beiului este și o bijuterie ascunsă a României. Nu mulți știu despre existența sa. Acest lucru face ca lacul să fie special pentru că este încă sălbatic și niciodată suprapopulat. 

Printre cele mai spectaculoase locuri din țara noastră se află și lacul care nu îngheață niciodată.

Lacul Ochiul Beiului este situat în Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița, în județul Caraș-Severin. Zona este cu adevărat spectaculoasă și datorită cascadelor Beușnița și Bigăr, aceasta fiind una dintre cele mai frumoase cascade din lume.

Lacul care nu îngheață niciodată

Interesant este ca acest lac nu îngheață niciodată, temperatura apei rămânând constantă tot timpul anului, între 4 și 8 grade Celsius. Lacul Ochiul Beiului nu îngheață niciodată datorită alimentării sale de un izvor carstic subteran și temperatura sa rămâne constantă.

Lacul Ochiul Beiului este situat la altitudinea de 310 metri, diametrul este de 15 metri, iar adâncimea de 3,5 m. Forma sa este ovală sau asemănătoare cu un ochi, de aici și numele primit. Culoarea lacului se schimbă mereu, de la un albastru deschis până la un albastru verzui-închis incredibil de frumos. Lacul Ochiul Beiului este un monument al naturii protejat.

Legendele lacului

  • Legenda beiului și a fetei siluite

Culoarea lacului și capacitatea sa de a nu îngheța niciodată nu sunt singurele sale caracteristici memorabile. Chiar și numele lacului are o poveste interesantă, dar tristă. Bey este numele unui lider turc. Povestea spune că fiul unui bey care avea ochii albaștri strălucitori s-a îndrăgostit de fiica unui cioban. Tatăl său nu a fost de acord cu alegerea lui și a ucis-o pe fată. Băiatul a fugit în pădure și a umplut o parte din pădure cu lacrimile sale. Aceste lacrimi au reflectat culoarea ochilor săi și se presupune că sunt astăzi Lacul Ochiul Beiului.

  • Legenda iubirii imposibile

O altă legendă, care îmbracă frumusețea acestui loc pitoresc, are în centrul atenției povestea unei iubiri imposibile. În vremuri străvechi, demult apuse, atunci când iubirea era atât de mare, dar de cele mai multe ori neprețuită și neînțeleasă, fiul unui pașă s-a îndrăgostit de fiica unui cioban. Această dragoste era una imposibilă la acea vreme, iar pașa, când a auzit ”cumplita” veste, a ordonat ca fata preafrumoasă să fie ucisă. Așa s-a și întâmplat, pentru că supușii săi i-au respectat ordinul.

Odioasa crimă s-ar fi petrecut în pădure, loc în care trupul fetei a fost abandonat. Băiatul, când a auzit că iubita sa a fost omorâtă, a alergat în pădure ca să-i găsească cadavrul. Odată descoperit, băiatul a plâns la căpătâiul fetei mai multe zile în șir, pentru ca în cele din urmă să-și ia viața. Lacrimile băiatului au format acest lac extraordinar.

citește și...