Orașul din România cu aur pe străzi. “Oriunde pășești, sigur găsești o cantitate…Nu este singurul din ţară”

10.05.2022, 18:03

În județul Maramureş există un oraş care are străzile pavate cu aur. Nu este o poveste, ci o realitate confirmată chiar de primarul orașului. Acest oraș maramureșean este singurul loc din România în care se pot vedea erele geologice ale exploatării. Aurul se regăsește în special pe orice drum care ajunge până pe Dealul Minei.

În țara noastră există o localitate în care există străzi pavate au aur. Este vorba despre orașul Baia Sprie, județul Maramureș. Baia Sprie, orașul minier din județul Maramureș are câteva străzi pe care, oriunde ai călca, există o cantitate oricât de mică de aur, scrie voceatransilvaniei.ro.

În Baia Sprie, aurul a fost extras până în 2006, când s-a închis ultima mină.

„Oraşul are mai multe drumuri pavate cu aur. Poate că nu este singurul din ţară”

„Oraşul Baia Sprie putem să spunem că are mai multe drumuri pavate cu aur. Poate că nu este singurul din ţară.  Ne-am întreabat de multe ori cum putem să fim atât de săraci financiar când noi nu putem asfalta aceste drumuri pentru că am acoperi aurul din ele.Da, chiar există pe orice drum de pe Dealul Minei, oriunde ai păşi, iei o piatră şi o duci la analize, sigur găseşti o mică cantitate de aur”, spunea Dorin Paşca, fostul primar al oraşului.

Povestea a început în jurul anului 1700 când, spun documentele vremii, existau 75 de exploatări aurifere și s-a terminat în anul 2006, când s-a închis ultima mină. Cea mai prolifică perioadă pentru extragerea aurului se pare că a fost în jurul anului 1700, când, spun documentele vremii, existau 75 de exploatări aurifere.

Când s-a închis ultima mină

Aurul a fost extras până în 2006, când s-a închis ultima mină, scrie mediafax.ro.

PNL are în plan să exploateze potențialul turistic al orașului și chiar speră să redeschidă minele.  Planurile sunt anunțate de ani buni, iar lucrurile nu s-au concretizat nici până în prezent.

citește și...