Comuna din România unde pietrele semiprețioase se găsesc la tot pasul

26.05.2022, 17:27
Comuna din România unde pietrele semiprețioase se găsesc la tot pasul

În România există un loc unde pietrele semiprețioase se găsesc la tot pasul. lntr-o localitate din România se găsește chihlimbar în albiile râurilor sau în stâncile munților, Aici se află cel mai vechi chihlimbar ce datează de acum 60 de milioane de ani. Chihlimbarul este considerat cel mai vestit  din lume pentru diversitatea de culori

România păstrează frumuseți mai puțn cunoscute turiștilor sau publicului larg. Una dintre ele este și localitatea Colți, din Buzău, unde se exploatează  chihlimbar.

Comuna Colți, județul Buzău, este singura localitate din România în care se găsește chihlimbar în albiile râurilor sau în stâncile munților.

Locul unde pietrele semiprețioase se găsesc la tot pasul

“Uneori se găsește ușor, după ploilea astea care sunt acuma se spală și se vede la lumina soarelui, lucește”, a spus un căutător de chihlimbar, potrivit stirileprotv.ro.

Asemănat cu misterioasul orichalc sacru la atlanti după unii istorici, chihlimbarul de la Colți a primit în urmă cu un secol medalia de aur în cadrul unei expoziții de la Paris. Mai mult decât atât Buzăul mai deține un râvnit record recunoscut în toată lumea. Cea mai mare piatră de romanit din lume se află expusă la Muzeul județean iar cea de-a doua ca greutate la muzeul din Colți.

Cel mai vestit din lume pentru diversitatea de culori

Chihlimbarul, cunoscut încă din antichitate, se găsește în puține locuri din lume, iar în România, singurul loc de unde s-a extras vreodată este comuna Colți. Este considerat cel mai vestit  din lume pentru diversitatea de culori în care se găsește. Cercetătorii au descoperit până acum 160 de nuanțe.
La Colți au existat opt mine de exploatare a chihlimbarului iar acestea au dat două bucăți de chihlimbar de dimensiuni impresionante, de aproximativ 2 și respectiv 3,5 kilograme, care acum sunt expuse în muzee.
La Muzeul Chihlimbarului – unic în țară – puteți admira și bucăți de chihlimbar care cântăresc aproape două kilograme.
citește și...