“Linia telefonică de predare” a soldaților ruși din Ucraina primește 100 de solicitări pe zi

01.12.2022, 17:01

Un program înființat de guvernul ucrainean, prin care soldații ruși pot suna la o linie telefonică sau pot introduce detalii prin intermediul aplicațiilor de mesagerie dacă doresc să se predea, primește aproximativ 100 de solicitări pe zi, potrivit presei. “Mulți sună nu pentru a se preda, ci pentru a afla cum ar putea, la nevoie. Este diferit de fiecare dată”

Potrivit oficialilor de la Kiev, prin intermediul schemei “Vreau să trăiesc”, care a început în septembrie, soldații ruși pot alege cea mai bună cale, fie sunând la numărul de telefon direct, fie trimițând mesaje pe Telegram și WhatsApp pentru a se preda forțelor ucrainene, relatează BBC.

Oficialii au declarat că au avut peste 3.500 de contacte din partea personalului invadator, precum și a familiilor acestora.

Prizonierii de război ruși (PoWs) pot fi folosiți ca monedă de schimb

Raportul BBC a precizat că s-a înregistrat o creștere de când președintele rus Vladimir Putin a mobilizat sute de mii de bărbați ruși și de când orașul Kherson a fost eliberat.

Odată ce se vor preda, prizonierii de război ruși (PoWs) pot fi folosiți ca monedă de schimb în viitoarele schimburi, a adăugat acesta.

“Mulți sună nu pentru a se preda, ci pentru a afla cum ar putea, la nevoie. Este diferit de fiecare dată”

Potrivit unui operator de apeluri ucrainean, serile sunt cele mai aglomerate, când trupele au mai mult timp liber și se pot furișa să dea un telefon.

“În primul rând, auzim o voce, în principal masculină”, a declarat ea pentru BBC.

“Este adesea parțial disperată, parțial frustrată, pentru că nu înțeleg pe deplin cum funcționează linia telefonică de urgență sau dacă este doar o înscenare. Există, de asemenea, curiozitate, pentru că mulți sună nu pentru a se preda, ci pentru a afla cum ar putea, la nevoie. Este diferit de fiecare dată”, a adăugat ea.

Cu toate acestea, persoana care a preluat apelul nu a oferit numărul exact de ruși pe care i-a ajutat și nici nu a precizat exact cum se desfășoară procesul.

Li se spune doar să își împărtășească locația înainte de a li se da alte instrucțiuni, a declarat ea pentru BBC.

Vitalii Matviyenko, care conduce proiectul, a declarat că acesta a fost creat pentru a ajuta la salvarea vieților celor care se predau.

“Vrem să îi vizăm în special pe cei mobilizați parțial, care nu numai că nu pot lupta, dar sunt aruncați ca carne de tun. Acest proiect a fost creat pentru ca viețile lor să fie garantate dacă se predau de bunăvoie”, a declarat el, citat de AFP.

 

 

citește și...