Liga de rugby interzice sportivilor transgender să participe la evenimente internaționale

21.06.2022, 18:43

Caroline Layt s-a luptat cu discriminarea și ignoranța în calitate de prima participantă trans din Australia – iar acum a dezvăluit că trebuie să se lupte cu colegii ei. Autoritățile IRL au spus că au nevoie de consultări și cercetări suplimentare pentru a finaliza o nouă politică pentru 2023, invocând un „risc legal, reputațional și de bunăstare” pentru joc și jucători. Între timp, „jucătorii care au trecut de la bărbați la femei (transgender) nu pot participa la meciurile internaționale de rugby feminin”, a spus IRL într-un comunicat.

Persoanele transgender nu vor putea participa la meciurile din liga internațională de rugby feminin până când nu va fi stabilită o „politică de incluziune deplină”, a anunțat marți International Rugby League (IRL), organismul mondial pentru acest sport. Acest anunț vine la două zile după cel al Federației Internaționale de Înot care a decis să înființeze o „categorie deschisă” pentru a permite sportivilor transgender să concureze separat.

Liga Internațională de Rugby (IRL) a anunțat că jucătorii nu vor putea juca în meciurile sancționate din liga internațională de rugby până când organismul sportiv va putea efectua cercetări suplimentare în acest sens. Aceasta include Cupa Mondială, care urmează să fie jucată mai târziu în acest an.

”Este de competența fiecărui sport să determine modul în care un atlet poate avea un avantaj disproporționat”

Delegații Australiei la IRL sunt comisarii Australian Rugby League (ARL) Peter Beattie și Wayne Pearce, în timp ce consiliul de administrație este prezidat de colegul australian Troy Grant.

„Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a concluzionat că este de competența fiecărui sport și a organismului său de conducere să determine modul în care un atlet poate avea un avantaj disproporționat în comparație cu colegii săi – ținând cont de natura diferită a fiecărui sport”,  a spus delegatul Australiei la IRL.

Numai femeile biologice pot concura în evenimentele feminine

Decizia IRL vine după ce FINA a devenit primul organism sportiv internațional care a adoptat o abordare puternică și decisivă față de sportivii transgender, într-o mișcare care va schimba înotul pentru totdeauna.

Ei au decis că numai femeile biologice pot concura în evenimentele feminine, în timp ce, simultan, anunțând că vor fi create noi categorii de curse pentru sportivii transgender, care nu se încadrează în clasificările tradiționale de gen.

Înotatoarea americană transgender Lia Thomas a adus problema în proeminență, făcând furori în scena înotului la colegiu din SUA.

Înotatoarea și-a exprimat, de asemenea, intențiile de a judeca pentru Jocurile Olimpice de la Paris 2024, făcând o decizie cu privire la sportivii transgender o cerință oarecum urgentă pentru organismul internațional.

La rândul lor, IRL a dorit să reitereze că ea consideră liga de rugby un joc pentru toate genurile, dar a indicat că au nevoie de mai multe informații și cercetări înainte de a putea permite jucătorilor transgender să concureze la nivel internațional.

„IRL își reafirmă convingerea că liga de rugby este un joc pentru toți și că oricine poate juca sportul nostru. Este responsabilitatea IRL să echilibreze dreptul individului de a participa – un principiu de lungă durată al ligii de rugby și care este esențial din ziua în care a fost înființată – cu riscul perceput pentru alți participanți și să se asigure că toți beneficiază de o audiere echitabilă”, IRL. declaratie citita.

„IRL va continua să lucreze pentru dezvoltarea unui set de criterii, bazate pe cele mai bune dovezi posibile, care echilibrează în mod corect dreptul individului de a juca cu siguranța tuturor participanților.

Pentru a ajuta la realizarea acestui lucru, IRL va încerca să colaboreze cu cele opt finaliste ale Cupei Mondiale de Rugby Feminin 2021 pentru a obține date care să informeze o viitoare politică de incluziune a femeilor trans în 2023, care ia în considerare caracteristicile unice ale ligii de rugby”, a spus IRL. .

 

citește și...