Jurnalista care a protestat împotriva războiului într-o emisiune de știri în direct fuge din Rusia împreună cu fiica ei: “Este într-o țară…”.

18.10.2022, 13:04

Marina Ovsyannikova a fost jurnalista care, în mijlocul izbucnirii războiului, a apărut în direct la un program de știri rusesc pentru a denunța ceea ce se întâmpla în Ucraina. Acum s-a aflat că aceasta a fugit din țară împreună cu fiica ei. “Ele sunt bine. Așteaptă până când vor putea vorbi în public, dar deocamdată nu sunt în siguranță.”

Ea s-a strecurat pe platoul de filmare al programului de știri al televiziunii ruse Pervi Kanal, al doilea cel mai urmărit din țară, cu o pancartă pe care scria “Nu războiului. Nu credeți propaganda. Aici vă mint”.

Ca urmare, jurnalista nu a putut să părăsească locuința sa. În plus, un tribunal din Moscova a condamnat-o pentru că ar fi răspândit informații false despre armata rusă, ceea ce este pedepsit de legislația rusă cu până la 10 ani de închisoare, potrivit The Guardian. 

Jurnalista rusă de televiziune care a organizat un protest în direct a fugit din țară

Mai mult, Kremlinul a considerat incidentul drept “huliganism” și a emis un mandat de percheziție și arestare pentru informatorul al cărui gest a devenit viral.

Acum, avocatul ei a fost cel care a ieșit în față. El a recunoscut că aceasta se află “sub protecția unui stat european”, fără a da mai multe detalii, deoarece “s-ar putea dovedi a fi o problemă” pentru Ovsyannikova.

“Ele se află acum în Europa”

Avocatul femeii în vârstă de 44 de ani, Dmitri Zakhvatov, a declarat că ea și fiica ei au fugit din Rusia la câteva ore după ce au părăsit locul unde era ținută în arest la domiciliu și se află acum sub protecția unui stat european fără nume.

“Ele se află acum în Europa”, a adăugat el. “Ele sunt bine. Așteaptă până când vor putea vorbi în public, dar deocamdată nu sunt în siguranță.”

Ovsyannikova își părăsise deja țara pentru Germania în aprilie anul trecut, după ce a obținut un loc de muncă la ziarul Die Welt. Cu toate acestea, ea s-a întors în Rusia pentru a obține custodia definitivă a celor doi copii minori ai săi, pentru care se afla într-o dispută juridică cu fostul soț.

Ovsyannikova a fost ținută în arest la domiciliu din august, după ce a organizat un protest solitar în fața Kremlinului, purtând o pancartă pe care scria “Putin este un criminal. Soldații săi sunt fasciști”.

Ea a fost acuzată de diseminarea de informații despre forțele armate rusești pe care Kremlinul le-a considerat “false” – o acuzație care presupune o pedeapsă de 10 ani de închisoare.

La momentul primului protest, ea era editor al programului de știri de noapte Vremya.

Ea a declarat anterior că tatăl său este ucrainean și mama sa este rusoaică și că îi este “foarte rușine” de munca pe care a făcut-o pentru televiziunea de stat, afirmând că aceasta a permis ca poporul rus să se “zombifice”.

În martie, ea a fost amendată cu 30.000 de ruble (aproximativ 223,40 lire sterline la momentul respectiv) pentru încălcarea legilor privind protestele, apoi, în iulie, a fost amendată cu încă 50.000 de ruble (677 de lire sterline) pentru postări pe rețelele de socializare în care a criticat invazia.

Apoi, în august, autoritățile i-au percheziționat locuința în timp ce urmăreau alte acuzații împotriva ei.

În septembrie a fost plasată în arest la domiciliu, măsură pe care a declarat public că nu o va respecta, iar la începutul acestei luni a confirmat că a fugit.

citește și...