Jurnalista rusă de televiziune Marina Ovsianikova a fugit din arestul la domiciliu. “Mă consider complet nevinovată”

05.10.2022, 14:54

Jurnalista de televiziune de origine rusă Marina Ovsyannikova, devenită celebră după ce a protestat în direct la televiziune împotriva războiului declanșat de Rusia în Ucraina, a confirmat că a fugit din arestul la domiciliu, la care a fost condamnată sub acuzaţia că a răspândit ştiri false.

“Mă consider complet nevinovată și, din moment ce statul nostru refuză să-și respecte propriile legi, refuz să mă supun măsurii de constrângere impuse asupra mea începând cu 30 septembrie 2022”, a declarat ea pe Telegram.

Avocatul ei a declarat că ea trebuia să se prezinte la o audiere la ora 10:00, ora Moscovei, la un tribunal districtual din Moscova, dar că anchetatorii nu au reușit să stabilească unde se află, potrivit New York Post.

Femeia riscă o pedeapsă de până la 10 ani de închisoare

Ovsyannikova, în vârstă de 44 de ani, a primit două luni de arest la domiciliu în luna august, din cauza unui protest din iulie, când a stat pe digul  unui râu din Kremlin și a afișat un poster în care îl numea pe președintele Vladimir Putin un criminal, iar pe soldații săi fasciști.

Ea riscă o pedeapsă de până la 10 ani de închisoare dacă va fi găsită vinovată de acuzația de răspândire de știri false.

Jurnalista a fugit cu fiica sa de 11 ani şi că nu se ştie unde s-a ascuns

Arestul ei la domiciliu trebuia să dureze până la 9 octombrie, dar postul de știri de stat Russia Today a raportat sâmbătă că aceasta a fugit împreună cu fiica ei de 11 ani și că nu se știe unde se află.

Modul în care a plecat și unde s-a dus este încă neclar, dar luni, numele ei a putut fi văzut pe lista online a Ministerului de Interne a fugarilor din justiție, însoțit de o fotografie.

După declanșarea invaziei în Ucraina, Marina Ovsiannikova a întrerupt jurnalul televiziunii unde lucra ca jurnalist de peste 20 de ani, ținând în mână un afiș pe care scria „nu credeți în propagandă”. Pentru acest gest a fost reținută și a primit o amendă, după care a părăsit țara pentru a lucra la Die Welt.

În iulie, ea s-a întors în Rusia pentru a putea păstra custodia copiilor săi minori, custodie pe care și-o dispută cu fostul său soț. Ea a continuat să critice Kremlinul, înainte de a fi reținută și inculpată pentru „difuzare de informații false” despre armată. Astfel, în august, ea a primit o condamnare la două luni de arest la domiciliu în urma unui protest din iulie, când a stat pe digul unui râu vizavi de Kremlin şi a afişat un poster pe care era scris că preşedintele Vladimir Putin este un criminal, iar soldaţii săi sunt fascişti.

Rusia a adoptat noi legi împotriva discreditării sau distribuirii de “informații false în mod deliberat” despre forțele armate la 4 martie, la opt zile după invadarea Ucrainei.

 

citește și...