Jean Paler, amintiri sfâșietoare de la cutremurul din 1977. ”Totul mirosea a moarte”

07.03.2022, 12:38
Jean Paler, amintiri sfâșietoare de la cutremurul din 1977.  ”Totul mirosea a moarte”
Jean Paler, amintiri sfâșietoare de la cutremurul din 1977. ”Totul mirosea a moarte”

Binecunoscutul actor Jean Paler, în vârstă de 69 de ani, și-a amintit de cutremurul devastator care a avut loc în România în urmă cu 45 de ani, în anul 1977. ”Totul mirosea a moarte. Era o liniște mormântală. Îmi amintesc că am băgat zeci de morți în saci”, a povestit Jean paler despre seismul care a zguduit Bucureștiul și în urma căruia au murit 1.570 de oameni.

În urmă cu 45 de ani, un cutremur devastator s-a produs în țara noastră. S-a produs la ora 21:22:22 în data de 4 martie 1977, cu efecte devastatoare asupra României. A avut o magnitudine de 7,4 grade pe scara Richter și o durată de circa 56 de secunde. Cutremurul a făcut 1.570 de victime, dintre care 1.391 numai în București.

Actorul Jean Paler și-a amintit de acea perioadă și a scos la iveală amănunte dureroase. ”Totul mirosea a moarte. Am găsit doar mâini, picioare, trupuri dezmembrate. Era o liniște mormântală. Îmi amintesc că am băgat zeci de morți în saci. Apoi, soldații aruncau câte o lopată de var peste cadavre, ca să nu vină molima!”, a declarat artistul pentru impact.ro.

Jean Paler, amintiri sfâșietoare de la cutremurul din 1977. ”Noroc că s-a prăbușit peste canapea, căci dacă era să cadă pe pat îmi omora copilul”

 

La cutremurul din 1977, Jean Paler locuia într-un bloc cu 10 etaje din cartierul Berceni. ”Am rămas blocați între etajele 8-9. Șansa a fost că partea de jos a liftului era mai coborâtă, la nivelul etajului 8, apucase să urce doar puțin spre etajul 9. Din acea zdruncinătură, ne-am lovit foarte rău de pereții liftului, am văzut moartea cu ochii. N-am știut ce se întâmplă, țipau toți. Bătrâna a strigat: ”E cutremur!”. Ne-am chinuit și am ieșit de acolo. Eu, fiind foarte înalt, i-am ajutat. A fost atât de puternic seismul, încât ușile apartamentelor încuiate, de la etajele superioare, s-au deschis la perete, se deteriorase tancajul blocului”, a mai povestit Jean Paler pentru sursa citată.


”Fiul meu era la o vecină, am lăsat-o pe ea să aibă grijă de copil, fusesem la medic. În apartamentul în care îmi lăsasem micuțul, sărise din perete un ceas cu pendul. Noroc că s-a prăbușit peste canapea, căci dacă era să cadă pe pat îmi omora copilul. Mi-am luat micuțul în brațe și am ieșit în fața blocului”, a adăugat acesta.

citește și...