Cutremur puternic în România, miercuri. Ce magnitudine a avut seismul

19.01.2022, 16:37
Cutremur puternic în România, miercuri. Ce magnitudine a avut seismul
Ce spune Gheorghe Mărmureanu despre posibilitatea unui cutremur de proporții în România/ foto: shutterstock

Un cutremur s-a produs miercuri, în România, 19 ianuarie și a fost resimțit în mai multe orașe din țară. Seismul a avut loc la o adâncime de 126 de kilometri. De la începutul acestui an, în România s-au mai produs 22 de cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2 şi 4,4 grade pe Richter. Ce magnitudine a avut seismul

Potrivit Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), seismul  avut loc în jurul prânzului, la ora 13:16:26 (ora locală a României), în zona seismică Vrancea.

Totuși, vorbim de un cutremur slab, cu magnitudinea ml 3.5, care s-a produs la o adâncime de 104 km.

Unde a fost resimțit cutremurul

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 85km E de Brasov, 92km S de Bacau, 103km NE de Ploiesti, 110km V de Galati, 114km NV de Braila, 153km N de Bucuresti, 172km SV de Iasi, 174km NE de Pitesti, 197km E de Sibiu, 217km SV de Chisinau.

Al doilea cutremur de marți, 18 ianuarie 2022, a avut loc la ora 18:51 în zona seismică Vrancea. Seismul a fost slab și a avut magnitudinea de 3.2 pe scara Richter. Acesta s-a produs la adâncimea de 74 de kilometri.

De la începutul acestui an, în România s-au mai produs 22 de cutremure

De la începutul acestui an, în România s-au mai produs 22 de cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2 şi 4,4 grade pe Richter.

Cel mai important seism din anul precedent a fost înregistrat pe data de 26 mai şi a avut o magnitudine de 4,7. Mişcarea tectonică a fost resimţită şi la Bucureşti.

Anual, în Vrancea se produc peste 100 de seisme slabe

„Cutremurele din România au loc preponderent în zona seismică Vrancea și sunt în strânsă legătură cu faptul că această zonă este de convergență între mai multe blocuri tectonice, respectiv zona Euro-Asiatică, Africană și Indo-Australiană. „Din cauza presiunilor exercitate din mai multe direcţii, se produc ruperi în interiorul respectivului bloc, acestea fiind la originea mişcărilor seismice vrâncene”, se precizează într-un studiu făcut de cei de la INFP.

Anual, în Vrancea se produc peste 100 de seisme slabe, în general imperceptibile, din cauza adâncimilor mari la care au loc, şi doar 8-12 seisme de magnitudine 4-5 care sunt uneori resimţite în oraşele mari din sudul şi estul ţării, dar fără urmări. Uneori se mai produc şi cutremure de tip crustal, cu efecte locale, dar cu magnitudini mici, care rareori ating 5 grade pe scara Richter”, potrivit cutremure.net

 

citește și...