Întrebuințări ingenioase ale oțetului. La ce poate fi folosit acesta

29.10.2020, 15:11
Întrebuințări ingenioase ale oțetului. La ce poate fi folosit acesta
Întrebuințări ingenioase ale oțetului. La ce poate fi folosit acesta

Oțetul este un ingredient care nu lipsește din nicio casă. Acesta poate avea numeroase întrebuințări pe lângă cele obișnuite.

Oțetul este folosit, în mod obișnuit, ca un ingredient pentru gătit, însă acesta poate avea multiple întrebuințări. Oțetul se dovedește a fi un foarte bun produs de curățenie, de mare ajutor pentru orice gospodină. Astfel, potivit informacion.es, oțetul poate înlocui balsamul de rufe. Pentru acest lucru se folosește oțet alb, pentru că acela colorat poate păta rufele. Aproximativ 50 de mililitri de oțet alb va servi ca balsam natural pentru haine. De asemenea, oțetul poate curăța și dezinfecta mașina de spălat rufe, prin efectuarea unui ciclu de spălare fără haine, doar cu oțet.

Oțetul elimină petele de pe vasul de toaletă pulverizând peste tot aproximativ 100 de mililitri și lăsând să acționeze o oră, înainte de a șterge bine. Și urmele de calcar, săpun și murdărie de la duș pot fi îndepărtate ușor cu ajutorul unei soluții din oțeț, puțin bicarbonat și o liunguriță de sare. Oțetul mai poate fi folosita resturilor de ceară, dar și pentru a îndepărta guma de mestecat care rămâne lipită de pantofi, de exemplu. Inesteticele pete albe care apar iarna pe încălțăminte pot fi eliminate cu o cârpă înmuiată în oțet.

Sortimentele de oțet variază

De-a lungul istoriei, oţetul s-a dovedit a fi unul dintre cele mai versatile “ingrediente”. Sortimentele de oţet variază în funcţie de tipul de alcool din care acesta a fost obţinut. Dacă alegem să îl folosim pe cel alimentar trebuie să fim atenţi să îl alegem pe cel obţinut în urma procesului de fermentaţie (care poate fi obţinut din vin, mere, pere, prune) şi fără alte substanţe adăugate (coloranţi, arome etc).

O alternativă a oţetului clasic este bine-cunoscutul oţet balsamic. Acesta este un produs obţinut în urma procesului de fermentaţie a mustului şi cu o păstrare îndelungată, timp de 5-12 ani, notează csid.ro.

citește și...