Începe vaccinarea cu AstraZeneca și în România

15.02.2021, 09:46
Începe vaccinarea cu AstraZeneca și în România
Începe vaccinarea cu AstraZeneca și în România

Luni începe vaccinarea cu vaccinul AstaZeneca și în țara noastră.

Vaccinarea cu AstraZeneca în România debutează luni, 15 februarie.  Vaccinarea împotriva COVID-19 cu vaccinul AstraZeneca se face la grupa de vârstă 18 – 55 de ani, pentru persoanele eligibile din etapele I și II.

Primele doze de vaccin anti-COVID de la AstraZeneca au venit în România pe cale terestră, în data de 6 ianuarie. Imunizările se vor face în 180 de centre din țară și sunt deja peste 142.000 de locuri rezervate. Dintre cele 142.100 de programări pentru AstraZeneca în România, 69.671 sunt femei, iar 72.429 sunt bărbați, precizează Digi24. În cazul vaccinului AstraZeneca, rapelul se face la opt săptămâni. AstraZeneca vrea să producă peste 200 de milioane de doze pe lună până în luna aprilie și 3 miliarde de doze până la sfârșitul anului.

Alexandru Rafila: ”Este posibil să avem cicluri de vaccinare similare cu cele pentru prevenirea infecției gripale”

Profesorul Alexandru Rafila a afirmat că vaccinarea anti-COVID s-ar putea face periodic, așa cum se întâmplă în cazul gripei.

„Este posibil să avem cicluri de vaccinare similare cu cele pentru prevenirea infecției gripale, din două motive: un motiv îl poate constitui variația antigenică, așa-numitele mutații, care pot duce la apariția unor tulpini noi și atunci ar trebui în fiecare an sau la doi ani, poate, asta e o chestiune pe care nu putem acum s-o stabilim, dar vaccinurile ar trebui să țină pasul cu aceste mutații, în cazul în care se dovedesc că nu mai sunt eficiente. Asta este prima eventualitate”, a declarat Alexandru Rafila la Digi24.

”Cea de-a doua eventualitate este legată de persistența răspunsului imun, adică dacă persistența răspunsului imun va exista un an, doi ani sau trei ani. În funcție de această persistență a răspunsului imun după vaccinare, vor exista oportunități pentru administrarea acestei doze suplimentare periodic”, a completat acesta.

citește și...