Cât poate dura imunitatea după ce te vaccinezi anti COVID-19! Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare a venit cu noi precizări

01.02.2021, 15:20
Cât poate dura imunitatea după ce te vaccinezi anti COVID-19! Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare a venit cu noi precizări
Cât poate dura imunitatea după ce te vaccinezi anti COVID-19! Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare a venit cu noi precizări

Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, a precizat că imunitatea poate dura și peste un an, după vaccinul anti-COVID. 

El a mai adăugat că anticorpii încep să apară la 14 zile de la administrarea primei doze de ser, în cazul vaccinului bazat pe tehnologia ARN mesager a celor de la Pfizer și Moderna.

În cazul serului livrat de AstraZeneca, anticorpii apar la trei săptămâni. În plus, imunitatea nu este asigurată după doar o doză de ser.

Cât ține imunitatea după vaccin

‘Avem date deja la circa şase luni, ceea ce ne estimează probabil o durată de peste un an al răspunsului imun, posibil şi mai mult. Sunt date care vor veni, sunt în dinamică, această durată de peste un an este doar o estimare, trebuie să subliniez acest lucru, urmează să fie consolidat de date’, a declarat Valeriu Gheorghiţă, la Antena 3.

După administrarea rapelului, răspunsul imunitar apare la 10 zile în cazul serurilor de la Pfizer şi Moderna şi 2 săptămâni pentru vaccinul produs de AstraZeneca.

Valeriu Gheorghiţă a dorit să dezvăluie și motivele pentru care țara noastră a decis să nu amâne vaccinarea cu a doua doză a celor care au fost deja imunizaţi.

Nu se amână rapelul de la Pfizer

‘Agenţia Europeană a Medicamentului a făcut nişte precizări cât se poate de clare şi anume că nu se recomandă amânarea rapelului şi anume rapelul pentru Pfizer trebuie făcut la trei săptămâni. Practic, cu cât distanţăm rapelul faţă de prima doză, creştem probabilitatea ca persoana respectivă să se infecteze între prima doză şi rapel. Or, ar fi păcat să se întâmple acest lucru, având în vedere că avem o rată mare de acoperire vaccinală pentru lucrătorii din sistemul medical şi social şi cred că este de datoria noastră să asigurăm rapelul tuturor persoanelor care au primit prima doză.

Este un virus care nu are o variabilitate genetică atât de mare ş nu are o rată de acumulare de mutaţii atât de mare. Virusul gripal îşi cumulează circa 12-14 mutaţi lunar, spre deosebire de acest virus SARS-CoV-2 care îşi acumulează circa două mutaţii lunar’, a mai adăugat Gheorghiţă.

În ultimele 24 de ore, în România au fost raportate 1.313 cazuri noi de COVID-19, din 8.995 de teste efectuate, PCR și teste rapide. Alți 67 de români au murit după ce s-au infectat cu coronavirus. La terapie intensivă sunt internați 971 de pacienți COVID-19 în acest moment.

citește și...