„I-au scos mațele și m-au pus să le gătesc”. O femeie a fost răpită, violată, forțată să gătească și să mănânce carne umană

30.06.2022, 13:15

„I-au scos mațele și m-au pus să le gătesc. Mi-au adus două recipiente cu apă pentru a pregăti restul mesei. Apoi i-au hrănit pe toți prizonierii cu carne umană”. O femeie congoleză a fost răpită de două ori de militanții din Republica Democrată Congo, violată în mod repetat și forțată să gătească și să mănânce carne umană, a declarat miercuri un grup congolez pentru drepturile omului în Consiliul de Securitate al ONU.

Un grup congolez pentru drepturile omului a mărturisit miercuri Națiunilor Unite că a fost răpită de două ori de militanți din Republica Democrată Congo, violată în mod repetat și forțată să gătească și să mănânce carne umană. Consiliul de Securitate al ONU s-a întrunit pentru un briefing regulat despre Congo, unde luptele grele dintre guvern și grupurile rebele de la sfârșitul lunii mai au declanșat o creștere a violenței.

Julienne Lusenge, președintele Solidarității Femeilor pentru Pace și Dezvoltare Integrată (SOFEPADI) a vorbit despre o tragedie care a durat „mult prea mult timp” și un „asediu” care continuă să amenințe zilnic civilii, potrivit Reuters.

Femeia a fost răpită atunci când s-a dus să își răscumpere un membru al familiei

Lusenge a spus că femeia a fost răpită de militanții CODECO când a mers să plătească o răscumpărare pentru un alt membru al familiei răpit. Femeia a spus grupului pentru drepturile omului că a fost violată și abuzată fizic în mod repetat. Apoi a spus că militanții au tăiat gâtul unui bărbat.

Activistul pentru drepturile omului a detaliat, de asemenea, relatări despre mamele forțate să „gătească praf” și a implorat Consiliul să audă strigătele lor de necaz.

„I-au scos mațele și m-au pus să le gătesc”

Ea a citat detalii îngrozitoare ale atacurilor armate, care au inclus o femeie care trebuie să gătească și să mănânce carne umană și trauma care rezultă adesea din astfel de abuzuri.

“I-au scos mațele și m-au pus să le gătesc. Mi-au adus două recipiente cu apă pentru a pregăti restul mesei. Apoi i-au hrănit pe toți prizonierii cu carne umană”, a declarat Lusenge Consiliului de Securitate, relatând povestea femeii.

Lusenge a spus că femeia a fost eliberată după câteva zile, dar în timp ce încerca să se întoarcă acasă a fost răpită de un alt grup de miliție ai cărui membri au violat-o în mod repetat.

„Din nou mi s-a cerut să gătesc și să mănânc carne umană”, a declarat femeia, care a scăpat în cele din urmă, pentru SOFEPADI, a raportat Reuters.

Lusenge nu a numit cel de-al doilea grup militant în timpul briefing-ului său la consiliu.

CODECO este una dintre numeroasele miliții armate care se luptă de mult timp pentru pământ și resurse în estul bogat în minerale al Congo-ului – un conflict care a ucis mii și a strămutat milioane în ultimul deceniu.

Conflict în Congo

Miliția M23 a început ca o forță renegată de revoltați ai armatei în 2012, comitând atrocități și crime de război. Actuala ofensivă împotriva forțelor guvernamentale este cea mai mare din ultimii zece ani.

Creșterea atacurilor din partea militanților Forțelor Democratice Aliate (ADF) în provinciile Kivu de Nord și Ituri, precum și atacurile și represaliile din partea Cooperativei pentru Dezvoltare a Congo-ului (CODECO) și a altor miliții, au avut un impact grav asupra populației civile, seniori. Un oficial ONU a declarat, menționând că între 28 mai și 17 iunie, peste 150 de civili au fost uciși.

„Situația umanitară din provinciile estice s-a deteriorat, iar numărul total de persoane strămutate în acest an a crescut la aproximativ 700.000”.

Forțele de menținere a păcii ONU sunt desfășurate în Congo de mai bine de 20 de ani.

citește și...