Vareniki, colţunaşi fierţi. Reţetă tradiţională ucraineană

11.06.2022, 18:35

Vareniki sau varenyky este un fel de mâncare de bază în bucătăria rusă și ucraineană. Sunt găluște în formă de jumătate de lună care se fierb în apă cu sare. Umpluturile Vareniki pot varia, dar cea mai comună versiune este cea cu cartofi. În funcție de umplutură, acestea pot fi servite ca aperitiv sau ca desert. Se obișnuiește să se însoțească varenieki cu smântână rusească numită smetana.

Ce sunt Vareniki

Vareniki este un fel de mâncare național popular în Ucraina și Rusia. Ele vin sub formă de ravioli semicirculare, ale căror margini sunt sigilate cu apă rece. Aceste margini pot fi fie netede, fie ridicate.

În Ucraina, se mănâncă în mod tradițional cu smântână (în ucraineană сметана), unt și ceapă prăjită. Uneori, rețetele adaugă bucăți prăjite de slănină și grăsime de porc (în ucraineană: shkvarky).

Vareniki sunt foarte populare în Ucraina și se află în centrul tradiției culinare ucrainene. Acesta este motivul pentru care se organizează anual un festival în onoarea lor în fiecare an în stațiunea de schi ucraineană Bukovel din Carpați

În cele din urmă, termenii varenyky și pyrohy sunt folosiți pentru a desemna același fel de mâncare în anumite regiuni ale Ucrainei contemporane sau învecinate cu vestul Ucrainei (în Rutenia Carpaților și în Galiția).

 

Ingrediente

Pentru aluat:

  • 400 g faina
  • 1 praf (s) sare
  • 1 ou (e)
  • 125 ml apă
  • 1 lingura ulei

Pentru umplutura

  • 800 g cartof (i)
  • 0,5 ½ cană de ierburi
  • 4 ceapa (e) medie
  • 0,5 ½ buchet mărar
  • 100 g bacon

Mod de preparare

 

Pentru umplutură se curăță și se fierb cartofii. Între timp, tăiați două cepe și prăjiți-le în unt sau unt limpezit până devin aurii. Când cartofii sunt gata, se scurg și se pasează. Se amestecă cu quarcul, ceapă, sare, piper și mărarul tocat mărunt. Lăsăți să se răcească.

Pentru aluat, procesează făînă, sarea, oul, apă și uleiul într-un aluat omogen și se lasă să se odihnească aproximativ 30 de minute. Întindeți aluatul subțire pe o suprafață de lucru cu făînă și tăiați felii circulare cu un pahar mare de apă sau o formă de găluște. Acoperiți aluatul cu aproximativ o lingură de umplutură de cartofi, pliați în formă de semilună și lipiți marginile prin presare fermă.

Apoi semifabricatele sunt fierte în apă clocotită cu sare, amestecând ocazional, până când plutesc la suprafață. Se scot cu lingură cu fanta și se ține la cald.
Într-o tigaie se prăjesc 2 cepe tăiate cubulețe și baconul tăiat, tot separat, în unt și se distribuie pe vareniki.
Cantitatea este suficientă pentru 25 de găluște mari.

.

citește și...