Guvernul a decis. Studenţii pot contracta credite de 10.000 de euro. Cum pot fi cheltuiți banii

30.06.2022, 19:55

Guvernul a aprobat în cadrul şedinţei de miercuri, un proiect prin care studenţii pot contracta credite de 10.000 de euro, iar familiile şi cuplurile pot lua credite de 15.000 de euro, care vor fi garantate de stat. 

Guvernul a aprobat, în cadrul şedinţei de miercuri, un proiect prin care studenţii pot contracta credite de 10.000 de euro, iar familiile şi cuplurile pot lua credite de 15.000 de euro, care vor fi garantate de stat.

Potrivit noului proiect aprobat de Guvernul României, banii pot fi folosiţi pentru finalizarea studiilor sau pentru achitarea cheltuielilor cu creşă sau grădiniţă, dar şi pentru achiziţionarea unei maşini noi sau chiar ca avans pentru o casă nouă.

Studenții și tinerii pot împrumuta bani de la bancă

Gabriela Firea a declarat la finalul şedinţei de Guvern că a fost amânată mai mulţi ani posibilitatea ca tinerii şi studenţii să dispună de creditare cu garanţia statului.

„Aş vrea să mă refer aici la un proiect care a fost de multe ori solicitat de către tineri să se aplice şi în România, dar, din păcate, această decizie s-a amânat ani de-a rândul şi anume posibilitatea ca tinerii studenţi sau ieşiţi din perioada studenţiei să poată să beneficieze şi ei, la fel ca în orice ţară europeană sau ca în Statele Unite ale Americii, de posibilitatea de creditare cu garanţia statului, pentru că în cazul tinerilor, aici este de fapt cea mai mare dificultate, neavând cei mai mulţi dintre ei proprietăţi sau neavând venituri crescute nu pot să justifice posibilitatea în faţa unui agent bancar că poate să restituie un credit pe care eventual l-ar contracta de pe piaţa bancară privată”, a afirmat Gabriela Firea.

În cazul studenţilor creditul este de 10.000 de euro, iar pentru tineri, de 15.000 de euro.  „Împreună cu Ministerul de Finanţe şi Fondul Român de Garantare şi Contragarantare, am venit cu acest proiect tocmai în sprijinul celor care, pentru că nu este o obligativitate, fireşte, fiind un credit, o posibilitate a studenţilor, inclusiv a masteranzilor şi doctoranzilor, precum şi a tinerilor care nu mai sunt în studenţie de a contracta aceste credite cu garanţia statului. În cazul studenţilor este vorba despre 10.000 de euro în lei, fireşte, la cursul zilei, cu garanţia statului de 80 la sută, iar în cazul tinerilor, în familii sau în cupluri este vorba despre 15.000 de euro, tot în lei, la cursul zilei”, a explicat ministrul Familiei. Firea a precizat şi ce cheltuieli sunt eligibile în cazul acestor credite.

Cheltuielile eligibile

Pentru studenți, în categoria cheltuielilor eligibile se vor încadra: sumele necesare publicării unor lucrări științifice, inclusiv lucrări în urmă finalizării studiilor la facultate, la masterat sau la doctorat, plata în avans a chiriei (locul la cămin sau o chirie în sistemul privat), dar și alte nevoi personale.

În prezent, pentru a putea contracta un credit, un tânăr trebuie să ofere dovadă veniturilor și totodată i se solicită și o garanție, de exemplu, pe o proprietate a părinților.

 

citește și...