Gheorghe Turda, amintiri din vremea comunismului. ”Nu aveai voie să greșești un cuvințel”
Interpretul de muzică populară Gheoghe Turda, în vârstă de 74 de ani, a povestit, la o emisiune de la postul de televiziune Antena Stras, despre cum erau petrecerile din epoca comunismului la care era invitat să cânte. ”Nu aveai voie să greșești un cuvințel. (…) Ne pedepsea, trebuia să fii foarte, foarte atent”, a spus acesta.
Cântărețul de muzică populară Gheorghe Turda are o carieră impresionantă de 55 de ani. Artistul a activat la două ansambluri cunoscute, Ciocârlia și Rapsodia Română, dar a fost șeful Direcției de Cultură a Ministerului de Interne. Interpretul de muzică populară are o pensie de 9.000 de lei.
În cadrul unui interrviu pentru emisiunea ”Acces Direct”, de la Antena Stars, Gheoghe Turda a povestit despre petrecerile din vremea comunistă la care era invitat să cânte.
Gheorghe Turda, amintiri din vremea comunismului. ”M-au desemnat să cânt o romanță care știau ei că îi place tovarășei”
Gheorghe Turda a mărturisit că a fost invitat să cânte la aniversarea de 60 de ani a lui Nicolae Ceaușescu. „Țin minte când s-a aniversat el (nr. Nicolae Ceaușescu) la 60 de ani (…) M-au desemnat să cânt o romanță care știau ei că îi place tovarășei, „A venit aseară mama”(n.r. cântecul), m-au îmbrăcat în altă ținută, nu folclorică, la frac, normal, cu papion. Când a început orchestra să cânte a amuțit lumea în sală, deși vorba acceea, se mânca la masa în vremea aceea. (…) Am avut o emoție… nu aveai voie să greșești un cuvințel. (…) Ne pedepsea, trebuia să fii foarte, foarte atent”, a detaluiat Gheorghe Turda, citat de spynews.ro.
Gheorghe Turda a vorbit și despre perioada în care a fost în ansamblul Ciocârlia: „Eu nu am fost la Ciocârlia până în ’90, iar după ’90, bineînțeles, ministrul de Interne de atunci era Ion Viorel Ursu, mi-a dat gradul de colonel și după aceea m-au numit șeful ansamblului Ciocârlia. La vremea aceea ansamblul Ciocârlia era o formulă de protocol a Ministerului de Interne și mi s-au dat pe mână 60 de posturi să angajez balet, orchestră, solist etc. Am ținut acest lucru până în 2009 când au venit alți șefi în urma mea la Ciocârlia și au distrus tot ce a clădit Gheroghe Turda”.