Forțele speciale americane au antrenat cel mai sadic cartel din Mexic care “hrănea rivalii cu lei”

27.11.2022, 19:23

Membrii Los Zetas au fost ademeniți de la forțele speciale mexicane cu promisiunea unor salarii mai mari, finanțate din profiturile obținute din traficul de droguri, și ar schimba crimele macabre ale cartelului. “Zetas au cu siguranță reputația de a fi cei mai periculoși, cei mai vicioși”, a declarat Kristen Bricker, de la Congresul nord-american pentru America Latină, pentru Al Jazeera în 2010.

În noiembrie 2002, soldații care au urmărit un pont l-au împușcat pe Arturo Guzmán Decena într-un restaurant din statul mexican Tamaulipas.

Decena a fost responsabil pentru formarea Los Zetas, o celulă criminală înarmată care avea să devină cel mai sadic și mai sângeros cartel de droguri din Mexic.
Unii membri de rang înalt ai Los Zetas, inclusiv Decena, erau foști membri ai forțelor speciale mexicane și fuseseră antrenați în arta războiului de către cei mai buni din lume, transmite dailystar.co.uk.

Grupul 7 al Forțelor Speciale americane, supranumit “mâncătorii de șerpi”,

Trupele mexicane au fost antrenate în tot felul de lucruri de către Grupul 7 al Forțelor Speciale americane, supranumit “mâncătorii de șerpi”, la începutul anilor 1990.

Aproximativ 10 ani mai târziu, unele dintre aceste trupe aveau să comită masacre sau să tortureze victime într-o măsură pe care războiul mexican al drogurilor nu o mai văzuse niciodată.

Au primit sarcina de a securiza rutele de trafic pentru Cartelul Golfului

Formarea Los Zetas poate fi urmărită până în 1997, când Osiel Cárdenas Guillén a preluat controlul Cartelului Golfului și l-a căutat pe locotenentul de armată în retragere Decena.

Decena a convins peste 30 de comandouri din grupul de elită mexican Grupo Aeromóvil de Fuerzas Especiales (GAFE) să dezerteze, atrăgându-i cu salarii mult mai mari.

Los Zetas au început ca paramilitari ai personalului lui Cárdenas, dar în curând au primit sarcina de a securiza rutele de trafic pentru Cartelul Golfului și de a executa rivalii cu o “sălbăticie grotescă”, potrivit Institutului de Cercetare pentru Politică Externă .

Aceștia au organizat răpiri și rakete de protecție, iar mai târziu au trecut la traficul de persoane și la sclavia sexuală.

Moartea lui Decena în 2002 a fost urmată de arestarea lui Cárdenas în 2003 și deportarea ulterioară în SUA în 2007.

Fostul comandant al GAFE Heriberto Lazcano Lazcano Lazcano a urcat apoi în fruntea Los Zetas.

El a câștigat porecla “El Verdugo” (“călăul”) datorită metodelor sale brutale. Au existat rapoarte conform cărora Lazcano își hrănea rivalii cu lei și tigri pe care îi ținea.

Odată cu dispariția lui Cárdenas, era clar că aripa paramilitară a Cartelului Golfului deținea puterea, iar până în 2010 Los Zetas îi depășea numeric pe șefii lor în ceea ce privește numărul de membri și influența.

Rapoartele variază cu privire la cine a inițiat scindarea, dar în 2010 Los Zetas a devenit un cartel independent.

“Zetas au cu siguranță reputația de a fi cei mai periculoși, cei mai vicioși”, a declarat Kristen Bricker, de la Congresul nord-american pentru America Latină, pentru Al Jazeera în 2010.

“Alte carteluri i-au acuzat că nu respectă “codul domnilor” în traficul de droguri și că provoacă violențe nejustificate.”

George Grayson, profesor de guvernare la College of William & Mary, a declarat pentru PBS: “Cartelurile tradiționale cumpără politicieni, stabilesc rute de trafic pentru contrabandă și fac bani.

“Apoi vin Zetas, fără niciun fel de experiență în domeniul narcoticelor, și încep să taie capetele oamenilor.”

Los Zetas sunt responsabili pentru o serie de masacre îngrozitoare, mai ales în San Fernando, Tamaulipas. Acolo, în 2010, aceștia au executat 72 de imigranți fără documente, unii dintre ei femei însărcinate, se pare că pentru că au refuzat să lucreze pentru bandă și nu au plătit o răscumpărare.

“C ea mai gravă atrocitate cunoscută” comisă în cadrul războaielor pentru droguri din Mexic

La momentul respectiv, acest lucru a fost raportat ca fiind “cea mai gravă atrocitate cunoscută” comisă în cadrul războaielor pentru droguri din Mexic. A fost eclipsată atunci când autoritățile au exhumat 193 de cadavre din mormintele clandestine din San Fernando, în 2011.

În acel an, Los Zetas au deturnat o serie de autobuze civile. Bărbații au fost forțați să se angajeze în sporturi sângeroase, forțați să se lupte până la moarte, învingătorii fiind apoi luați ca asasini ai cartelului. Femeile au fost violate, torturate și executate.

Los Zetas au fost pionieri ai torturii răsucite, fiind descoperite mai multe așa-numite “bucătării” în care oamenii sunt incinerați sau topiți în acid.

Descriind o astfel de cameră de tortură, Irish Times a scris: “Urme de mâini însângerate pe pereți, haine pătate, legături de cablu din plastic, macete și, după cum observă o persoană, trosnetul oaselor sub o pătură groasă de cenușă”.

Los Zetas au fost, de asemenea, cartelul care a introdus în Mexic videoclipuri cu execuții de tip ISIS – pe care alte carteluri le imită acum.

Unul dintre lideri – Iván Velázquez Caballero – și-a câștigat porecla “El Talibano” pentru că a realizat execuții de propagandă jihadistă.

 

citește și...