Finala Eurovision România 2022. Cine va reprezenta țara la Torino

06.03.2022, 10:52
Finala Eurovision România 2022. Cine va reprezenta țara la Torino

Finala Eurovision România 2022 a avut loc sâmbătă, 5 martie. Zece artişti au fost în competiţie pentru a merge la cel mai mare concurs european de muzică. Juriul a decis cine va reprezenta România în cadrul Eurovision 2022, la Torino, în Iuna mai.

Alexandra Ungureanu, Ozana Barabancea, Randi, Cristian Faur (compoziţie muzicală şi sound-design) şi Adrian Romcescu (compozitor) sunt artiștii care au jurizat finala Selecţiei Naţionale Eurovision 2022, alături de public, care este cel de-al șaselea jurat. 12.599 de telespectatori au votat, sâmbătă seară, la finala Selecţiei Naţionale, conform News.ro. 

Eda Marcus şi Aurelian Temişan au fost gazdele serii, completaţi de Bogdan Stănescu şi Ilinca Băcilă.

Cine a câștigat selecția națională Eurovision 2022

WRS este cel care va reprezenta România la Eurovision 2022, la Torino, Italia, cu piesa “Llamame”.  Pe numele real Andrei Ursu, WRS  a primit în total, din partea juriului de specialiști și din partea publicului, 59,23 de puncte. Din partea telespectatorilor, al șaselea jurat al finalei, WRS a primit 3497 de voturi, pe parcursul sesiunii de televot. Acesta a întrunit cele mai multe puncte din partea juraților.

Pe locul doi s-a clasat Kyrie Mendel, iar pe trei Dora Gaitanovici.

Jamala, interpretă din Ucraina, invitat special la Finala Eurovision România

Finala Eurovision Romania 2022 a fost marcată de apeluri la pace şi solidaritate cu Ucraina. Competitia a început cu un mesaj împotriva războiului început de Rusia: pe ecranul din platou a fost afişat steagul Ucrainei.

Mai mult, cântăreaţa Jamala, care a reprezentat Ucraina în 2016 şi care acum este refugiată în România,  a fost invitată să interpreteze piesa “1944”.

“Doresc să invit pe toţi, ca noi, să oprim acest război. Îmi este greu. Din partea tuturor femeilor care se află acum ascunse. Mii de oameni au fost ucişi. Doresc ca Europa să ştie. Acest război ne reprezintă pe fiecare. Spuneti nu distrugerii şi uciderii copiiilor. Vreau să mulţumesc României, ca vecin, că a decchis prima graniţele”, a declarat Jamala.

În finala Eurovision România au fost invitaţi şi şapte participanţi la ediţiile anterioare ale concursului european:  Zdob și Zdub, cu piesa „Trenulețul” (Republica Moldova), Ronela Hajati, cu „Secret” (Albania), Vladana cu melodia „Breathe” (Muntenegru), We Are Domicu piesa „Lights off” (Cehia), Andrea cu „Circles” (Macedonia de Nord), Ștefan cu piesa „Hope” (Estonia) și Intelligent Music Project cu „Intention” (Bulgaria).

Cine este WRS

 WRS a lucrat ca dansator pentru artiști celebri precum Inna, Antonia sau Carla’s Dreams și a făcut parte din echipa de balet a PRO TV la emisiuni precum Vocea României și Românii au talent. În ianuarie 2020, a semnat cu Global Records și a început proiectul muzica electropop cu numele de scenă WRS.

Numele meu este Andrei Ursu, cel de scenă WRS, sunt un artist din Buzău, născut în 1993. Fac multă muzică și scriu și pentru alții. Îmi place să petrec. Îmi place să dansez, am început la «Românii au talent» și «Vocea României», așa mi-am început eu cariera. Părinții mei sunt ambii dansatori și am început să dansez de foarte mult, de copil, de la vreo 12 ani am început. Am dansat cu alți artiști înainte să ajung la PRO TV, am dansat cu Antonia, cu Corina Bud, Andreea Bănică, Ruby. Am învățat foarte multe lucrând pentru alți artiști”, a povestit WRS pentru Click.

Cine sunt finaliștii Eurovision România 2022

46 de piese au fost înscrise, inițial, la selecția Eurovision România. Doar 10 melodii, alese de juriul Eurovision România 2022 – Ozana Barabancea, Cristian Faur, Randi, Alexandra Ungureanu (compoziţie muzicală şi sound-design) și compozitorul Adrian Romcescu – au ajuns în finală.

 

  • Alex Parker & Bastien – „All this love”
  • Andrei Petruș – „Take me”
  • Cream, Minodora și Diana Bucşă – „România mea”
  • Dora Gaitanovici – „Ana”
  • Gabriel Basco – „One night”
  • Kyrie Mendél – „Hurricane”
  • MØISE – „Guilty”
  • Petra – „Ireligios”
  • Vanu – „Never give up”
  • și WRS – „Llamame”
citește și...