Eurovision 2022. Voturile juriilor din 6 țări au fost descalificate, în urma unor suspiciuni de fraudă. România și Moldova s-ar afla printre ele

15.05.2022, 12:21
Eurovision 2022. Voturile juriilor din 6 țări au fost descalificate, în urma unor suspiciuni de fraudă.  România și Moldova s-ar afla printre ele

Organizatorul Eurovision 2022 a anunțat că au fost găsite nereguli cu privire la notele oferite de juriile din șase țări. Au fost identificate anumite modele de vot neregulate în rezultatele a șase țări. România, alături de Moldova, Azerbaidjan, Polonia, San Marino și Muntenegru se numără printre țările a căror jurii au fost descalificate. 

Prezentatorul italian de televiziune și radio Alessandro Cattelan și cântăreții Mika și Laura Pausini au prezentat cea de-a 66-a competiție globală Eurovision la PalaOlimpico din Torino, Italia.

Ca de obicei, odată ce au avut loc toate cele 25 de acte muzicale, reprezentanți din fiecare dintre cele 40 de țări participante au apărut prin intermediul link-ului video pentru a prezenta punctele ale juriuluil. În urma punctajelor juriului, voturile telespectatorilor de acasă au fost apoi adăugate  pentru a dezvălui clasamentul final, scrie ESCXTRA, publicație specializată în Eurovision.

Juriile din 6 țări au fost descalificate

Un observator independent a observat „tipare de vot incorecte în rezultatele din șase țări” la votul din semifinale, potrivit comunicatului emis de organizatorul Eurovision.

„În analiza votului juriului de către partenerul de vot paneuropean al Uniunii Europene de Radio și Televiziune (EBU) după cea de-a doua repetiție generală a celei de-a doua semifinale a concursului Eurovision 2022, au fost identificate anumite tipare de vot incorecte în rezultatele din șase țări.

Pentru a respecta instrucțiunile de vot ale concursului, EBU a colaborat cu partenerul său de vot pentru a calcula un rezultat agregat înlocuitor pentru fiecare țară în cauză, atât pentru a doua semifinală, cât și pentru marea finală (calculat pe baza rezultatelor altor țări cu un istoric de vot similar).

Acest proces a fost recunoscut de către Monitorul Independent de Votare.

EBU ia extrem de în serios orice tentativă suspectă de manipulare a votului la Concursul Eurovision al Cântecului și are dreptul de a elimina astfel de voturi în conformitate cu instrucțiunile oficiale de vot, indiferent dacă aceste voturi sunt sau nu susceptibile de a influența rezultatele și/sau rezultatul votului,” se arată în comunicatul oficial al Uniunii Europene de Radio și Televiziune (EBU).

Juriul României a fost format din Alexandra Ungureanu, Ozana Barabancea, Randi, Cristian Faur și Adrian Romcescu, potrivit unui comunicat TVR

Telespectatorii Eurovision, nemulțumiți de votul juriului

Telespectatorii Eurovision au cerut anularea voturilor juriului, după ce au criticat scorurile „derutante” din acest an.

Într-un final dramatic, dar deloc surprinzător, Ucraina a câștigat cea de-a 66-a ediție anuală a Eurovision Song Contest.

Cu toate acestea, mulți telespectatori cred că secțiunea lungă de voturi ale juriului ar trebui abandonată înainte de evenimentul de anul viitor. Fanii Eurovision au folosit Twitter pentru a comenta formatul.

Elinor @ElinorDear a întrebat: „În fiecare an, voturile juriului #Eurovision devin o glumă. Putem anula voturile juriuuil. Ele înrăutățesc competiția.”

citește și...