Erdogan face afirmații ciudate: Ronaldo a fost “interzis” la Cupa Mondială pentru că i-a susținut pe palestinieni

27.12.2022, 19:22

Afirmația ciudată a președintelui turc nu pare să aibă nicio bază reală; turneul din Qatar a fost marcat de un sprijin larg pentru palestinieni. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat că starul portughez de fotbal Cristiano Ronaldo a fost supus unei “interdicții politice” la Cupa Mondială din Qatar din cauza presupusului său sprijin pentru palestinieni.

“L-au irosit pe Ronaldo. Din păcate, i-au impus o interdicție politică”, a declarat Erdogan duminică, în timp ce se adresa unui grup de studenți, potrivit unor comentarii traduse de Al Jazeera.

“Trimiterea unui fotbalist ca Ronaldo pe teren cu doar 30 de minute înainte de finalul meciului i-a distrus psihologia și i-a luat energia”, a adăugat Erdogan, spunând, ca o explicație, că “Ronaldo este o persoană care susține cauza palestiniană”, transmite The Times of Israel.

Fotbalistul s-a întâlnit și a fost fotografiat atât cu israelieni, cât și cu palestinieni

Ronaldo nu pare să fi făcut declarații publice semnificative care să cântărească în conflictul israeliano-palestinian, deși în trecut au circulat pe scară largă unele imagini, videoclipuri și rapoarte trucate care pretindeau că ar fi făcut-o. De-a lungul anilor, fotbalistul s-a întâlnit și a fost fotografiat atât cu israelieni, cât și cu palestinieni.

Se consideră în general că Ronaldo a avut o prestație teribilă la Cupa Mondială. El a încercat – și nu a reușit – să înscrie un gol cu capul împotriva Uruguayului, a dat dovadă de o atitudine proastă după ce a fost înlocuit împotriva Coreei de Sud, spre supărarea antrenorului său, apoi a fost lăsat pe bancă împotriva Elveției și Marocului în faza eliminatorie. A plâns după înfrângerea Portugaliei cu 1-0 în fața Marocului, care a pus capăt carierei sale la Cupa Mondială, și a terminat turneul cu un singur gol.

Cristiano Ronaldo a fost supus unei “interdicții politice” la Cupa Mondială

Cu toate acestea, nu există niciun temei aparent pentru afirmațiile lui Erdogan conform cărora performanța lui Ronaldo ar fi fost legată în vreun fel de politică, nici de o presupusă poziție față de conflictul israeliano-palestinian. Sprijinul pentru cauza palestiniană și fluturarea steagurilor palestiniene au fost un eveniment obișnuit la Cupa Mondială din Qatar – atât de mult încât președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, a mulțumit Doha pentru că a folosit turneul pentru a răspândi sprijinul pentru palestinieni.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat că starul portughez de fotbal Cristiano Ronaldo a fost supus unei “interdicții politice” la Cupa Mondială din Qatar din cauza presupusului său sprijin pentru palestinieni.

“L-au irosit pe Ronaldo. Din păcate, i-au impus o interdicție politică”, a declarat Erdogan duminică, în timp ce se adresa unui grup de studenți, potrivit unor comentarii traduse de Al Jazeera. Trimiterea unui fotbalist ca Ronaldo pe teren cu doar 30 de minute înainte de finalul meciului i-a distrus psihologia și i-a luat energia”, a adăugat Erdogan, spunând, ca o explicație, că “Ronaldo este o persoană care susține cauza palestiniană”.

Ronaldo nu pare să fi făcut declarații publice semnificative care să cântărească în conflictul israeliano-palestinian, deși unele imagini, videoclipuri și rapoarte trucate care susțin că ar fi făcut-o au circulat pe scară largă în trecut. De-a lungul anilor, fotbalistul s-a întâlnit și a fost fotografiat atât cu israelieni, cât și cu palestinieni.

Se consideră în general că Ronaldo a avut o prestație teribilă la Cupa Mondială. El a încercat – și nu a reușit – să înscrie un gol cu capul împotriva Uruguayului, a dat dovadă de o atitudine proastă după ce a fost înlocuit împotriva Coreei de Sud, spre supărarea antrenorului său, apoi a fost lăsat pe bancă împotriva Elveției și Marocului în faza eliminatorie. A plâns după înfrângerea Portugaliei cu 1-0 în fața Marocului, care a pus capăt carierei sale la Cupa Mondială, și a terminat turneul cu un singur gol.

Cu toate acestea, nu există nicio bază aparentă pentru afirmațiile lui Erdogan conform cărora performanța lui Ronaldo ar fi fost legată în vreun fel de politică, nici de o presupusă poziție privind conflictul israeliano-palestinian. Sprijinul pentru cauza palestiniană și fluturarea steagurilor palestiniene au fost un eveniment obișnuit la Cupa Mondială din Qatar – atât de mult încât președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, a mulțumit Doha pentru că a folosit turneul pentru a răspândi sprijinul pentru palestinieni.

Jucătorii marocani sărbătoresc cu un steag palestinian la finalul meciului de fotbal dintre Maroc și Spania, din 16-imile de finală ale Cupei Mondiale din Qatar 2022, disputat pe stadionul Education City din Al-Rayyan, la vest de Doha, la 6 decembrie 2022. (Glyn Kirk/AFP)
De asemenea, nu există niciun motiv pentru a crede că echipa națională portugheză ar lua decizii cu privire la jucători – cu siguranță jucătorul său vedetă – pe baza unor considerente politice în loc de considerente sportive.

Ronaldo, unul dintre cei mai faimoși fotbaliști din lume, a vizitat Israelul în 2013 pentru un meci de calificare la Cupa Mondială. În 2019, el s-a întâlnit cu ministrul de externe de atunci, Israel Katz, în Italia, oferindu-i un tricou.

În 2016, Ronaldo și colegii săi de la Real Madrid s-au întâlnit cu Ahmed Dawabsha, un băiat palestinian care a supraviețuit unui atentat cu bombă artizanală comis de extremiști evrei, care i-a ucis părinții și frățiorul.

În același an, Ronaldo a jucat într-o serie de reclame pentru rețeaua israeliană de televiziune HOT TV, care a stârnit reacții din partea unora dintre fanii săi.

citește și...