“Ea este James Bond al meu”. O ucraineană își amintește de remarcabila evadare din Mariupol a mamei sale

04.08.2022, 17:49

O ucraineană din Vancouver deplânge moartea recentă a mamei sale și împărtășește povestea călătoriei remarcabile a femeii în afara orașului asediat Mariupol. “Am depus atât de mult efort pentru a-mi face cunoscută povestea. … Cât mai mulți oameni (trebuie) să afle situația prin care trec ucrainenii.”

Mama lui Iryna Kuznetsova, Kateryna Kuznetsova, a fugit din orașul devastat de război în timp ce se lupta cu un cancer în fază terminală, și-a îngropat soțul mort în curtea din fața casei și a scăpat de soldații ruși după ce a fost urcată într-un tren “spre nicăieri”.

Cei doi au vorbit cu Global News din camera de spital a Katerynei din Tbilisi, Georgia, în luna mai, la scurt timp după ce a reușit să treacă granița din Rusia.

“Pur și simplu nu puteam să renunț. Nu a fost o opțiune”

“După ce (soțul meu) a murit, știam că Iryna mă așteaptă. Pur și simplu nu puteam să renunț. Nu a fost o opțiune”, a declarat Kateryna pentru Global News în limba rusă, folosindu-se de fiica ei ca translator.

“Am depus atât de mult efort pentru (a-mi) face cunoscută povestea. … Cât mai mulți oameni (trebuie) să afle situația prin care trec ucrainenii.”

“Pur și simplu nu pare real”

După moartea mamei sale, Iryna a declarat că încă vrea să împărtășească prin ce a trecut familia ei, în condițiile în care invazia Rusiei în Ucraina continuă să preseze la aproape șase luni după ce a început.

“Când ești în Canada, iar războiul este pe un alt continent, pare îndepărtat, ca atunci când te uiți la o emisiune TV. Pur și simplu nu pare real”, a spus ea.

Iryna, care a venit în Vancouver în 2013, a pierdut brusc contactul cu familia sa la începutul lunii martie, când forțele rusești au înconjurat complet Mariupol și au început să preia controlul.

Artista și-a petrecut următoarea lună acasă, în Vancouver, dormind lângă telefon, disperată să primească vești de la familia ei.

“A fost atât de ciudat, m-am simțit atât de neajutorată. Era ca și cum îmi priveam familia fiind ucisă online. Simți că țipi, dar țipi în gol”, a spus Iryna.

Înspăimântată, dar hotărâtă să facă tot ce poate de la distanță, Iryna a participat la mitinguri locale de solidaritate cu Ucraina, a împărtășit în mod constant știrile despre război pe rețelele de socializare și a vorbit cu prietenii ei din Canada pentru a ajuta la educarea lor cu privire la ceea ce se întâmplă.
În timp ce Mariupol era încercuit și bombardat neîncetat, locuitorii săi prinși în capcană nu aveau acces aproape deloc la electricitate, căldură, apă, medicamente, ajutor umanitar sau telecomunicații.

Kateryna și soțul ei, Oleksandr, care folosea un scaun cu rotile din cauza unei leziuni la măduva spinării, au încercat să aștepte asediul în apartamentul lor.

“Știam că nu vor putea să evacueze sau să meargă la adăpostul antiaerian”, a declarat Iryna pentru Global News în luna mai.

“Una dintre cele mai mari temeri ale mele era că, dacă ceva ar fi lovit clădirea și ar fi izbucnit un incendiu, ar fi putut arde de vii.”

Mii de cadavre sunt îngropate în gropi comune

Se estimează că 22.000 de civili ucraineni au fost uciși în timpul asaltului sufocant de aproape trei luni asupra orașului, iar oficialii ucraineni au declarat că se tem că alte mii de cadavre sunt îngropate în gropi comune sau împrăștiate pe străzi.

În timpul asediului, Iryna a reușit să ia contact pentru scurt timp cu fratele ei și cu familia acestuia înainte ca aceștia să fugă într-o parte mai sigură a Ucrainei.

“Prima întrebare pe care mi-a pus-o a fost: “Părinții noștri sunt în viață?”, iar eu i-am răspuns: “Îmi pare foarte rău, nu știu””, a spus ea.

“Am vorbit timp de trei minute. Apoi, la finalul conversației, mi-a spus că trebuie să plece, că începuse bombardamentul. Și am putut să o aud”.

În cele din urmă a aflat prin vecini din Mariupol că părinții ei sunt încă în viață.

Dar câteva zile mai târziu, Oleksandr a suferit un atac cerebral. Soldații ruși au ignorat rugămințile de ajutor ale Katerynei.
“Mama mea a făcut tot ce a putut, dar nu a primit niciun ajutor”, a spus Iryna.

A murit în dimineața următoare în brațele soției sale de 47 de ani. Era ziua în care împlinea 65 de ani. Kateryna l-a îngropat în curtea din fața blocului lor de apartamente, marcând mormântul cu o cruce de lemn improvizată.

După ce și-a înmormântat soțul, Kateryna s-a oferit să-i mituiască pe soldații ruși pentru a o ajuta pe ea, pisica familiei și câteva bunuri să plece din cartier. Complicațiile datorate cancerului o făceau să meargă greu pe distanțe lungi.

Soldații au dus-o la un avanpost militar din micul și contestatul oraș de frontieră Novoazovsk. A reușit să ia legătura cu Iryna pentru prima dată în trei săptămâni și să-i spună despre moartea lui Oleksandr.

“Mi-a spus că nu-mi puteam imagina ce se întâmpla în Mariupol și ce se întâmplase – spunându-mi despre asta, gândindu-se, din perspectiva ei, că nu știam”, a spus Iryna.

Kateryna a descris cum au fost aduși într-o tabără de filtrare la o școală și au fost amprentați, percheziționați, fotografiați și interogați. Pentru a avea la ea doar strictul necesar, ea și-a păstrat telefonul mobil, dar și-a distrus iPad-ul, fapt pentru care a fost reclamată soldaților.

Apoi, Kateryna și mulți alții au fost urcați în autobuze și au fost întrebați unde vor să fie duși în Rusia. Ea i-a trimis un mesaj fiicei sale.

“Am întrebat-o: “Bine, pe cine cunosc în Rusia? Pe cine să contactez? Mă voi duce și îi voi contacta pe toți cei pe care îi cunosc în Rusia. Voi face orice. O să o luăm. O vom ajuta”, a spus Iryna.

Civililor li se promisese că vor fi liberi să plece după ce vor fi lăsați la destinația aleasă.

În schimb, au fost aduși la o mică stație de tranzit din Taganrog, la granița cu sud-estul Ucrainei, și au fost urcați în trenuri nemarcate, fără nicio indicație cu privire la destinația următoare.

În gară, ea și-a schimbat ceasul cu un soldat pentru ruble și a cumpărat un bilet de întoarcere la Rostov-On-Don, unde a împrumutat telefonul mobil al unui străin și l-a sunat pe prietenul Irynei.

Prietenul a dus-o la un hotel, unde a petrecut câteva zile pentru a-și recăpăta puterile.

“Ea a fost singura care a părăsit acel tren nemarcat. Singura persoană”, a declarat Iryna pentru Global News.

Kateryna a călătorit apoi în orașul rusesc Beslan, unde starea ei de sănătate s-a deteriorat și mai mult și a fost internată de urgență. Pisica familiei a murit câteva zile mai târziu.

citește și...