După mai bine de 60 de ani, Cuba permite din nou boxul feminin

06.12.2022, 18:03

Cuba, țară puternică în box, a dat undă verde femeilor care doresc să participe la turnee, pentru prima dată de la revoluția din 1959 a lui Fidel Castro, au anunțat luni oficialii sportivi. “Am pierdut timp, dar îl vom recupera”, a declarat Alberto Puig, președintele Federației cubaneze de box.

Insula caraibiană – mult timp lăudată pentru boxerii săi de prim rang la masculin – a câștigat 41 de medalii de aur la Jocurile Olimpice de la Munchen în 1972, ocupând primul loc în clasamentele mondiale.

Dar aspirantele boxerițe cubaneze – cărora li s-a interzis timp de decenii să participe la competiții – nu au avut până acum altă opțiune decât să migreze pentru a ajunge la cele mai înalte niveluri ale sportului lor.

Cuba va permite femei să boxeze pentru prima dată în șase decenii

“Boxul feminin din Cuba… ne va aduce la masa medaliilor internaționale”, a declarat Ariel Sainz, vicepreședintele Institutului de Sport din Cuba, la o conferință de presă, după ce a anunțat decizia guvernului de a legaliza participarea femeilor la acest sport.

Sainz a declarat că recent aprobat codul familiei din Cuba, un set de reglementări care vizează eliminarea discriminării femeilor și a comunității LGBTQ în cultura “machistă” cubaneză, a oferit fundamentul legal pentru această mișcare.

Cuba, una dintre cele câteva țări care nu practicau boxul feminin

“Avem acum o (lege) care asigură egalitatea între bărbați și femei”, a spus Sainz.

Comitetul Internațional Olimpic a anunțat în 2009 că femeile ar putea începe să concureze la box în cadrul Jocurilor. Trei ani mai târziu, primele pugiliste au concurat la Jocurile de la Londra 2012, iar mai târziu la Rio de Janeiro în 2016 și la Tokyo în 2020.

Cuba era până acum una dintre cele câteva țări care nu practicau boxul feminin printre cele 202 națiuni afiliate la Asociația Internațională de Box.

“Am pierdut timp, dar îl vom recupera”, a declarat Alberto Puig, președintele Federației cubaneze de box.

Luni, autoritățile nu au precizat de ce li s-a interzis femeilor să boxeze în Cuba. Femeile de pe insulă au voie să participe la lupte, haltere, karate, taekwondo și judo.

Adăugarea boxului a făcut rapid valuri în sălile de sport din Havana, unde ani de zile femeile s-au antrenat, doar pentru a fi obligate să părăsească insula dacă doreau să concureze.

“După ani de sacrificii și eforturi, flacăra boxului începea să se stingă pentru mine”, a declarat Legnis Cala, o pugilistă stângace de 57 de kilograme care și-a pus mănușile după ce a aflat vestea și a început să lovească un sac de nisip din sală. “Acesta este un vis devenit realitate pentru mine”.

citește și...