Disperat, Putin ar putea recurge la arme nucleare pentru a intensifica războiul din Ucraina

11.10.2022, 13:00

Dr. Frank Ledwidge, conferențiar senior în drept și strategie la Universitatea din Portsmouth, a declarat că “mai sunt multe de făcut” și că Vladimir Putin ar putea “accelera” războiul până la o etapă chimică. “Abordarea, nu o poți numi strategie, scopul este de a ataca voința poporului ucrainean de a continua”, a spus el, subliniind că rachetele ghidate cu precizie au lovit în apropierea unei universități, a unui parc public și a unor atracții locale.

Vladimir Putin se află în mijlocul unui proces de “mărire a gradului” care l-ar putea vedea în curând folosind arme chimice pentru a schimba cursul invaziei sale șovăielnice din Ucraina.

Dr. Frank Ledwidge, lector senior în drept și strategie la Universitatea din Portsmouth, a declarat pentru Daily Star că el crede că președintele rus  ar putea recurge la arme nucleare, dar există alte metode pe care le-ar putea încerca mai întâi.

Disperat, Putin ar putea recurge la arme nucleare  pentru a intensifica războiul din Ucraina

Putin și-a început invazia la scară largă a Ucrainei la 28 februarie, iar opt luni mai târziu încă nu a reușit să înfrângă rezistența țării.

Și după ce a bombardat capitala Kiev cu 80 sau mai multe rachete de 500.000 de lire sterline, Dr. Ledwidge a declarat că războiul se intensifică din nou.

Mașini în flăcări după atacul cu rachete al Rusiei la Kiev, Ucraina 10 octombrie

“Este prima dată când centrul Kievului a fost bombardat”

“Abordarea, nu o poți numi strategie, scopul este de a ataca voința poporului ucrainean de a continua”, a spus el, subliniind că rachetele ghidate cu precizie au lovit în apropierea unei universități, a unui parc public și a unor atracții locale.

“În ceea ce privește Kievul, este pentru prima dată când centrul Kievului a fost atacat în totalitate. Am fost acolo în timpul verii și bombardamentele s-au concentrat la periferie. Așadar, din câte știu, este prima dată când centrul Kievului a fost bombardat, așa că este o intensificare. Dar nuclear? Nu cred că suntem nici pe departe acolo încă. Dar suntem pe ceea ce se numește o cale de escaladare, care este foarte greu de redus.”

În capitala ucraineană, autoritățile au declarat că atacul cu rachete asupra cartierului Shevchenkivskyi s-a soldat astăzi (luni, 10 octombrie) cu opt morți.

Bombardamentul a avut loc în paralel cu loviturile din întreaga țară, care s-au soldat cu un total de 11 morți, până în prezent, în timp ce serviciile de urgență lucrează printre dărâmături.

Dr. Ledwidge, care a vorbit cu studenții de la Universitatea Cambridge, a declarat că ofensivele militare de amploare funcționează împreună cu eforturi mai mici ale rușilor de a provoca un haos controlat.

El a spus că nu ar fi surprins dacă Rusia ar fi de vină pentru întreruperea curentului electric în Bornholm, o insulă daneză aflată în apropierea conductelor Nord Stream, astăzi.

“Acest lucru indică capacitatea. Aveți acum un fel de sângerare a războiului, în afara parametrilor acestuia. Este un fel de atac ocazional asupra infrastructurii, plus o mulțime de război convențional. Și ceea ce am văzut astăzi este o mulțime de atacuri asupra infrastructurii.”

Iar toate acestea combinate ar putea fi dovada că Putin încearcă să escaladeze războiul într-o nouă etapă macabră.

“Multe dintre lovituri au fost în centru, în locuri foarte proeminente pe care toată lumea din țară le cunoaște – Parcul Taras Șevcenko, Podul de sticlă – unde oamenii au fost îngroziți să vadă rachetele zburând”, a continuat el.

“Este posibil să vedem în alte domenii un comportament mai agresiv. Cred că există un război cibernetic de ceva vreme. S-ar putea să vedem că unele dintre ele încep să se instaleze, ceea ce vreau să spun este că vor urma mai multe. Dacă vom continua pe acest drum, există destul de multe trepte pe scară, inclusiv chiar și [războiul] chimic”.

 

 

citește și...