Dezvăluirile Leontinei Văduva, fiica Mariei Ciobanu. ”Efectiv ținându-se de abdomen, ținându-și operația, a urcat pe scenă să cânte”

20.12.2020, 12:34
Dezvăluirile Leontinei Văduva, fiica Mariei Ciobanu. ”Efectiv ținându-se de abdomen, ținându-și operația, a urcat pe scenă să cânte”
Dezvăluirile Leontinei Văduva, fiica Mariei Ciobanu. ”Efectiv ținându-se de abdomen, ținându-și operația, a urcat pe scenă să cânte”

Soprana Leontina Văduva a scos la iveală amănunte mai puțin cunoscute din viața sa și despre lucrurile pe care le-a învățat de la mama sa, renumita interpretă de muzică populară Maria Ciobanu.

Leontina Văduva este unul dintre cei trei copii ai îndrăgitei cântărețe de muzică populară Maria Ciobanu. Leontina este una dintre cele mai apreciate artiste lirice din lume. Aceasta a povestit, pentru femeia.ro, cum a ajuns să ia drumul muzicii clasice.

”Am cântat de mică – de la grădiniță. La mama era o mare fină și admiratoare, tanti Stelica, ea a stat 30 de ani de zile la noi – pe noi ne-a crescut în primii 10 ani de viață. Ea a observat că toată ziua lălăiesc prin casă și i-a spus mamei: ”De ce nu o iei cu tine la cântat?” Așa se face că de pe la 10-12 ani și până pe la 20 mi-am făcut ucenicia alături de mama. Cum vocile noastre se asemănau destul de mult… am ales altceva! Am vrut să am marca mea vocală, individualitatea mea. Atracția pentru muzica clasică a apărut ascultând valsuri și fredonând Dunărea Albastră. Am văzut și un film despre Strauss, epoca lui și vals, care m-a cucerit complet. Pe la 18 ani am decis să studiez muzică: să învăț solfegiu și apoi să pătrund în lumea canto-ului”, a declarat artista lirică.


Leontina Văduva, despre Maria Ciobanu: „La 5-6 ani stăteam în culise când cânta mama”

Leontina Văduva și-a amintit cum în copălărie mergea cu mama sa la concerte și o asculta dascinată din culise.

”La 5-6 ani stăteam în culise când cânta mama cu ansamblul Ciorcârlia și o ascultam fermecată, cu sufletul la gură. Mă minunam de toate melismele pe care le scotea, era ca o privighetoare. Cu mama cânt tot timpul, de fiecare dată când se ivesc ocazii – am cântat și în emisiuni în România, acum vreo 3-4 ani. Chiar dacă m-am apucat să cânt operă, folclorul a rămas în sufletul meu și îl resimt profund, este o legătură cu pământul. Fiind într-un fel o dezrădăcinată, folclorul este ceea ce mă leagă de pământul meu”, a spus soprana.

Leontina Văduva a dezvăluit că melodia sa preferată este ”Ciocârlia”, în interpretarea mamei sale. De asemea, artista lirică a afirmat că de la Maria Ciobanu a învățat ce înseamnă profesionalismul și dedicarea pentru meserie. ”Ciorcârlia, în interpretarea mamei. Mama a preluat Ciocârlia de la Maria Lătărețu, a sublimat-o cu vocalizele ei și a făcut din ea o capodoperă. O cântă atât de perfect încât nici nu îndrăznesc măcar să mă apropii de acest cântec. Lucrul cel mai importat și mai deosebit pe care l-am învățat de la mama a fost profesionalismul, dragostea de oameni și dragostea de meserie, dedicația profundă pentru meserie. A avut o dată o operație destul de importantă și efectiv ținându-se de abdomen, ținându-și operația, a urcat pe scenă să cânte. După câteva spectacole a trebuit să preiau ștafeta și să cânt în locul dânsei. Această dăruire mi-a transmis-o și mie”, a mai spus Leontina Văduva pentru sursa mai sus-menționată.

citește și...