Descoperire crucială pe Marte. Ce arată un nou studiu

30.11.2022, 16:15

Un nou studiu, condus de cercetătorii de la Caltech și realizat de o echipă internațională împreună cu cercetători de la Imperial, a analizat mai multe roci găsite pe fundul craterului Jezero de pe Marte, chiar acolo unde a aterizat roverul Perseverance în 2021. “Sper ca aceste mostre să poată fi returnate pe Pământ pentru a examina dovezile privind prezența apei și pentru a explora dacă condițiile erau potrivite pentru viață în istoria timpurie a planetei Marte”.

În acea zonă s-a constatat o interacțiune semnificativă între roci și apa lichidă. În prezent, cercetătorii au descoperit că aceste roci conțin dovezi consistente ale prezenței compușilor organici, formați din compuși chimici și legături carbon-hidrogen.

Această descoperire nu este o dovadă directă a existenței vieții pe Marte, deoarece aceasta poate fi creată prin procese non-biologice, dar s-ar putea apropia. Pentru a putea fi siguri, ar fi necesară o misiune viitoare de returnare a mostrelor pe Pământ, transmite marca.com

Un robot special pentru o nouă descoperire

Profesorul Mark Sephton, membru al echipei de cercetători implicați în operațiunile roverului marțian, a declarat că speră ca “aceste mostre să poată fi returnate pe Pământ pentru a examina dovezile privind prezența apei și pentru a explora dacă condițiile erau potrivite pentru viață în istoria timpurie a planetei Marte”.

Roverul SHERLOC a fost norocosul care a descoperit mineralele și posibilii compuși organici co-localizați. Numele său provine de la Scanning Habitable Environments with Raman & Luminescence by Organics & Chemicals.

O nouă cale de a descifra ordinea timpului în mediile din trecutul lui Marte

Alegerea sa nu a fost întâmplătoare. Acest rover este echipat cu o serie de instrumente pe brațul robotic, cum ar fi spectrometrul Raman, care utilizează un anumit tip de fluorescență pentru a căuta compuși organici și a vedea cum este distribuit acest material, ceea ce a furnizat informații despre conservarea acestui sit.

Co-autorul lucrării, publicată în revista Science și profesor de științe planetare Bethany Ehlmann, a declarat că capacitățile de compoziție microscopică ale SERLOC au deschis o nouă cale de a descifra ordinea timpului în mediile din trecutul lui Marte.

În timp ce roverul a înconjurat delta craterului, a prelevat mai multe mostre de roci ígnoase alterate de apă și le-a ascuns pentru o posibilă misiune viitoare de întoarcere pe Pământ. Aceste mostre ar trebui să fie returnate și examinate în laboratoare cu instrumente avansate pentru a determina definitiv prezența și tipul de substanțe organice pe Marte și dacă acestea sunt asociate cu viața.

citește și...