Cutremur în România, duminică. Când vom avea un cutremur de 8,1 grade pe scara Richter
Un nou cutremur de suprafaţă s-a produs pe teritoriul ţării noastre. Seismul s-a produs pe 23 ianuarie 2022 în România, la ora 15:26:37, în zona seismică Vrancea, Buzău. De la începutul acestui an, în România s-au mai produs 22 de cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2 şi 4,4 grade pe Richter.Când vom avea un cutremur de 8,1 grade pe scara Richter
Potrivit datelor obţinute de la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului, seismul a avut loc duminică, la ora 11:24, la o adâncime de doar 5 kilometri.
Cutremurul a avut magnitudinea de 2,1 grade pe scara Richter.
Unde a fost resimțit cutremurul
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 87 km V de Brăila, 89 km V de Galați, 90 km NE de Ploiești, 103 km E de Brașov, 122 km S de Bacău, 130 km NE de București, 174 km NE de Pitești, 193 km N de Ruse, 196 km S de Iași și 197 km NV de Constanța.
De la începutul acestui an, în România s-au mai produs 22 de cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2 şi 4,4 grade pe Richter.
Cel mai important seism din anul precedent a fost înregistrat pe data de 26 mai şi a avut o magnitudine de 4,7. Mişcarea tectonică a fost resimţită şi la Bucureşti.
Când vom avea un cutremur major în România
Un cutremur de 8,1 grade este posibil în România! La începutul lunii august, directorul INFP, Constantin Ionescu, a declarat în exclusivitate pentru Observator că a fost realizată o hartă specială a Bucureştiului, din punct de vedere seismic.
“La noi, până la realizarea acestei hărţi, cutremurul maxim posibil a fost de 7,8 grade. În urma ultimelor cercetări pe care le-am făcut am reconsiderat cutremurul maxim posibil la 8,1 grade Richter. Vrancea poate să producă un astfel de cutremur”, a spus Ionescu.
Anual, în Vrancea se produc peste 100 de seisme slabe
„Cutremurele din România au loc preponderent în zona seismică Vrancea și sunt în strânsă legătură cu faptul că această zonă este de convergență între mai multe blocuri tectonice, respectiv zona Euro-Asiatică, Africană și Indo-Australiană. „Din cauza presiunilor exercitate din mai multe direcţii, se produc ruperi în interiorul respectivului bloc, acestea fiind la originea mişcărilor seismice vrâncene”, se precizează într-un studiu făcut de cei de la INFP.
Anual, în Vrancea se produc peste 100 de seisme slabe, în general imperceptibile, din cauza adâncimilor mari la care au loc, şi doar 8-12 seisme de magnitudine 4-5 care sunt uneori resimţite în oraşele mari din sudul şi estul ţării, dar fără urmări. Uneori se mai produc şi cutremure de tip crustal, cu efecte locale, dar cu magnitudini mici, care rareori ating 5 grade pe scara Richter”, potrivit cutremure.net