Cum se vor redeschide terasele și restaurantele! De ce reguli trebuie să țină cont patronii

25.05.2020, 15:36
Cum se vor redeschide terasele și restaurantele! De ce reguli trebuie să țină cont patronii
foto: pixabay

Toate restaurantele și terasele din țară au fost închise la jumătatea lunii martie din cauza pandemiei de coronavirus.

Din data de 15 mai a început relaxarea restricțiilor în România, însă terasele și restaurantele au rămas închise. Acum, patronii, prin intermediul Organizaţiei Patronale HORA, cer Primului Ministru Ludovic Orban să redeschidă mai repede localurile.

Restaurantele și terasele s-ar putea deschide în trei etape, prima la 1 iunie, iar ultima o lună mai târziu, relevă planul agreat de patronat cu autorităţile, scrie profit.ro.

Prima fază: 1 iunie

În prima fază a deschiderii restaurantelor, programată pentru 1 iunie doar pentru terasele independente şi cele integrate unităţilor de alimentaţie publică, dar şi pentru unităţile take away cu servire la interior, reprezentanţii HORA au agreat cu premierul o distanţă de 1,5 metri între mese şi maximum opt persoane la o masă, măsuri sanitare obligatorii pentru angajaţi (mască, măsurarea temperaturii angajaţilor la intrarea în tură), dotarea locaţiilor cu dozatoare de gel sanitarizant, igienizarea şi dezinfectarea programată a spaţiilor de lucru şi instrucţiuni pentru protecţia împotriva COVID-19 în fiecare meniu, arată profit.ro.

Fiecare casă de marcat sau punct de servire va avea un ecran de protecţie din plexiglas, iar regulile de distanţare socială vor fi afişate la loc vizibil la intrarea în unitate, angajaţii având obligaţia de a verifica şi asigura respectarea lor.

Angajaţii vor fi obligaţi să poarte mască şi mănuşi şi li se va măsura temperatura la intrarea în tură. Alte măsuri sunt dotarea locaţiilor cu dozatoare de gel sanitarizant, igienizarea şi dezinfectarea programată a spaţiilor de lucru şi instrucţiuni pentru protecţia împotriva COVID-19 la fiecare staţie de marcat.

Faza a doua, 15 iunie

Faza a doua a deschiderilor, programată pentru 15 iunie, presupune relaxarea restricţiilor pentru terasele independente şi terasele integrate restaurantelor, pentru interioarele restaurantelor şi pentru unităţile take away cu servire la interior. Spaţii închise, fie că e vorba de restaurante, baruri, cafenele sau autoserviri vor trebui să asigure o distanţă între mese de 1,5 metri, iar la o masă să nu fie mai mult de opt persoane.

Măsurile sanitare obligatorii pentru angajaţi prevăd purtatul măştii şi măsurarea temperaturii acestora la intrarea în tură. Restaurantele vor fi dotate cu dozatoare de gel sanitarizant, spaţiile vor fi igienizate şi dezinfectate, iar fiecare meniu va conţine şi instrucţiuni pentru protecţia împotriva COVID-19.

Faza a treia, 1 iulie

Aceasta va presupune eliminarea tuturor restricţiilor atât pentru terase, cât şi pentru interioarele restaurantelor, dar acest lucru se va întâmpla în funcţie de numărul infectărilor cu COVID-19 până la acea dată.

citește și...