Creaturile minuscule care trăiesc pe fața fiecărui om. Ce sunt acarienii și cum pot fi ținuți sub control

22.06.2022, 15:03

Faceți cunoștință cu Demodex, acarianul feței, o arahnidă microscopică care trăiește pe pielea umană. Porul este locuința sa umilă, iar sebumul ceros pe care îl secretăm este mâncarea preferată. Ce sunt acarienii și cum pot fi ținuți sub control

Fața ta are câteva trăsături evidente care o alcătuiesc. Nasul, genele, gura – toate acestea ies în evidență… dar ce se întâmplă când măriți? La nivel microscopic, fețele noastre au propriile lor populații foarte active.

În interiorul porilor feței noastre trăiesc o mulțime de acarieni minusculi cunoscuți sub numele de Demodex. Acești mici locuitori ai pielii noastre au aproximativ 0,3 milimetri lungime – aproximativ jumătate din dimensiunea părții laterale a unui card de credit.

Ce sunt acarienii

În mare parte transparente, ai avea nevoie de un microscop pentru a descoperi acești acarieni și totuși, aceștia se află în pielea aproape a oricărui om adult în viață astăzi. Acești acarieni numără de obicei milioane, dar nu vă faceți griji – sunt complet siguri, de fapt, ei încearcă doar să vă ajute!

Această armată de acarieni mănâncă celulele moarte ale pielii, uleiul și hormonii găsiți în foliculii de păr și pe față. Nu este chiar o viață plină de farmec, odată ce s-au umplut de piele moartă, de obicei mor după aproximativ două săptămâni, alterându-se în interiorul foliculilor de păr.

 

Cum arată acești locuitori ai pielii

Ei bine, vin în două tipuri diferite – Demodex folliculorum și Demodex brevis. Tipul D.brevis este puțin mai mic, dar în rest este foarte asemănător cu celălalt.

Ambele tipuri de acarieni Demodex au corpuri lungi și transparente. Sunt acoperite de solzi care îi ajută să se atașeze de foliculii de păr. Principala diferență dintre cele două tipuri este modul în care îți împart fața. Un acarian D.folliculorum îi place să pătrundă în foliculii tăi de păr, în timp ce brevis preferă să facă o scufundare adâncă în glandele sudoripare.

Cu toate acestea, deși au un punct moale special pentru față și gene, acești acarieni pot fi găsiți oriunde pe corp, doar în număr mult mai mic.

Acești acarieni nu pot fi îndepărtați prin spălarea feței sau printr-un scrub puternic.

Deși sunt complet inofensivi și sistemul nostru imunitar ține multiplicarea acestora sub control, este posibil, în cazuri rare, să existe o infestare a acestora, mai ales la persoanele cu un sistem imunitar slab.

În ciuda acestui fapt, Demodex sunt considerate organisme comensale, nu paraziți. Aceasta înseamnă că obțin hrană și adăpost de la gazda lor, dar nu le face rău de fapt – consideră-i vecini prietenoși și de ajutor pe care nu vrei să-i vezi prea aproape.

citește și...