Coreea de Nord numește un negociator nuclear ca primă femeie ministru de Externe

11.06.2022, 15:37

Coreea de Nord și-a promovat negociatorul nuclear cheie la ministrul de Externe, a declarat sâmbătă presa de stat, în timp ce liderul Kim Jong Un a promis partidului său de guvernământ că va folosi „puterea pentru putere” pentru a lupta împotriva amenințărilor la adresa suveranității țării.

Choe Son Hui, un membru cheie al echipei Phenianului care negociază programul său nuclear cu Statele Unite, a fost numit ministru de Externe, a declarat agenția de presă de stat KCNA.

Numirea ei vine într-un moment de tensiune în Peninsula Coreeană, în timp ce Coreea de Nord își intensifică în mod agresiv programul de testare a armelor, sfidând sancțiunile Națiunilor Unite, potrivit BBC.

Coreea de Nord se pregătește să efectueze un al șaptelea test nuclear

Marți, reprezentantul special al SUA pentru politica nord-coreeană, Sung Kim, a avertizat că Washingtonul crede că Coreea de Nord se pregătește să efectueze un al șaptelea test nuclear — care ar fi primul din 2017.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică a mai spus marți că Coreea de Nord „își pregătește site-ul de testare nucleară”, avertizând că situația din jurul programului nuclear al Phenianului „este destul de îngrijorătoare, deoarece am observat o avansare rapidă în fiecare linie”, pe baza activității de la Phenian. Site-ul Punggye-ri.

Coreea de Nord provoacă cu rachete din mai multe locații

Numai în acest an, Coreea de Nord a efectuat 17 lansări de rachete, inclusiv două teste cu succes de presupuse rachete balistice intercontinentale.
Coreea de Sud și SUA au prezentat marți o demonstrație aeriană de forță către Coreea de Nord, zburând cu 20 de avioane de luptă deasupra apelor din vestul Peninsulei Coreene, ca răspuns la recentele teste cu rachete ale Phenianului.

A venit la o zi după ce cei doi aliați au tras opt rachete în apele din apropiere, despre care au demonstrat că „chiar dacă Coreea de Nord provoacă cu rachete din mai multe locații, (Coreea de Sud și SUA au) capacitatea și disponibilitatea de a lovi imediat cu precizie. ”

Raportul KCNA al reuniunii plenare de sâmbătă nu a făcut nicio mențiune despre capacitatea nucleară a Coreei de Nord, testele de rachete, SUA sau Coreea de Sud.

Cu toate acestea, Kim a reafirmat principiul „puterii la putere”, care „nu va ceda nici măcar un centimetru”, în apărarea suveranității naționale și a prezentat sarcini militare pentru forțele și departamentul de cercetare a apărării din Coreea de Nord, a spus KCNA.

Cine este Choe Son Hui

Născută în 1964 la Phenian, Choe este fiica fostului premier nord-coreean Choe Yong Rim, potrivit datelor Ministerului pentru Unificare din Coreea de Sud.
Ea a apărut pentru prima dată în mass-media în 1997 ca interpret pentru delegații nord-coreeni în negocierile nucleare cu patru părți cu vecinii săi. Ea s-a alăturat din nou negocierilor în timpul discuțiilor cu șase părți din anii 2000.

Choe a jucat un rol cheie în timpul summit-urilor dintre Coreea de Nord și SUA, conducând un efort agresiv de negocieri care vizează conducerea SUA a fostului președinte Donald Trump. Declarațiile ei publicate în presa de stat nord-coreeană au alternat între amenințarea cu o „confruntare nucleară” și oferte de dialog.

Ea l-a însoțit pe liderul nord-coreean Kim la summiturile din Singapore în 2018 și Hanoi un an mai târziu, stând alături de el la masa negocierilor.
În cea mai recentă declarație din martie a anului trecut, ea a cerut SUA să înceteze „politica ostilă” împotriva Coreei de Nord, inclusiv exercițiile comune cu Coreea de Sud.

citește și...