În Coreea de Nord, un milion de oameni s-au îmbolnăvit de Covid. Liderul nord-coreean ordonă mobilizarea armatei

16.05.2022, 13:02
În Coreea de Nord, un milion de oameni s-au îmbolnăvit de Covid. Liderul nord-coreean ordonă mobilizarea armatei
Problemele de sănătate ale lui Kim Jong-un, „moștenire de familie”

Peste un milion de oameni s-au îmbolnăvit de ceea ce Phenianul numește “febră”. Kim Jong Un a „criticat puternic” oficialii din domeniul sănătății pentru ceea ce el a numit un răspuns greșit la prevenirea epidemiei – în special eșecul de a menține farmaciile deschise 24/7 pentru a distribui medicamente. Critica publică a lui Kim este un semn că situația de pe teren este sumbră, a spus Yang Moo-jin, profesor la Universitatea de Studii Nord-coreene din Seul. Coreea de Nord are unul dintre cele mai proaste sisteme de asistență medicală din lume

Kim Jong Un a criticat răspunsul Coreei de Nord la pandemie și a ordonat armatei să ajute la distribuirea medicamentelor, a declarat luni presa de stat, deoarece țara a declarat că 50 de persoane au murit de la prima raportare a unui focar de COVID-19.

Peste un milion de oameni s-au îmbolnăvit de ceea ce Phenianul numește „febră”, a transmis presa de stat, în ciuda faptului că liderul Kim a ordonat blocări la nivel național în încercarea de a încetini răspândirea bolii prin populația nevaccinată, potrivit CNN.

Farmaciile nu au fost deschise 24/7

Într-un semn al cât de gravă poate fi situația, Kim a „criticat puternic” oficialii din domeniul sănătății pentru ceea ce el a numit un răspuns greșit la prevenirea epidemiei – în special eșecul de a menține farmaciile deschise 24/7 pentru a distribui medicamente.

El a ordonat armatei să se apuce de lucru „la stabilizarea imediată a aprovizionării cu medicamente în Phenian”, capitala, unde Omicron a fost detectat săptămâna trecută în primele cazuri raportate de Covid-19 în Coreea de Nord.

Kim Jong Un a criticat sectorul sănătății publice pentru atitudinea lor iresponsabilă

Kim s-a plasat pe primul loc și în centrul răspunsului la boală din Coreea de Nord, supervizând întâlnirile de urgență aproape zilnice ale Biroului Politic privind focarul, despre care a spus că provoacă „mari tulburări” în țară.

Eșecul de a distribui medicamentele în mod corespunzător a fost cauzat din cauza „că oficialii din Cabinet și din sectorul de sănătate publică care se ocupă de aprovizionare nu s-au ocupat corespunzător de criza actuală”, a declarat Kim, presa de stat KCNA.

Kim, care a vizitat farmaciile pentru a inspecta direct, „a criticat ferm sectorul sănătății publice pentru atitudinea lor iresponsabilă în muncă”, a spus KCNA. El a criticat, de asemenea, lipsurile în supravegherea legală oficială, semnalând „mai multe fenomene negative în manipularea și vânzarea medicamentelor la nivel național”.

Coreea de Nord are unul dintre cele mai proaste sisteme de asistență medicală din lume, cu spitale prost echipate, puține unități de terapie intensivă și fără medicamente pentru tratarea Covid sau cu capacitatea de testare în masă, spun experții.

„În timpul vizitei la o farmacie, Kim Jong Un a văzut cu ochii săi deficitul de medicamente din Coreea de Nord”, a declarat Cheong Seong-jang, cercetător la Institutul Sejong, pentru AFP.

Coreea de Nord este probabil să aibă nevoie de asistență internațională

Critica publică a lui Kim este un semn că situația de pe teren este sumbră, a spus Yang Moo-jin, profesor la Universitatea de Studii Nord-coreene din Seul.
„El subliniază inadecvarea generală a sistemului de carantină”, a spus el.

Kim a spus anterior că țara va „învăța în mod activ” din strategia Chinei de gestionare a pandemiei, potrivit KCNA.

China — singura economie majoră din lume care încă menține o politică zero-covid — se luptă cu mai multe focare Omicron cu blocaje în unele orașe mari, inclusiv centrul financiar Shanghai, stârnind o frustrare crescândă a publicului.

Coreea de Nord a refuzat anterior ofertele de vaccinuri covid din China și schema COVAX a Organizației Mondiale a Sănătății, dar atât Beijingul, cât și Seulul au emis noi oferte de ajutor de când a fost anunțat focarul.

Coreea de Nord este probabil să aibă nevoie de asistență internațională pentru a trece peste creșterea masivă a Omicron, a spus Yang.

 Coreea de Nord ar putea cere ajutor Statelor Unite

Dacă asistența Chinei nu este suficientă pentru a depăși focarul, Coreea de Nord va cere în final Sudul, Statele Unite sau organizațiile internaționale.

Președintele american Joe Biden urmează să viziteze Seul la sfârșitul acestei săptămâni, discuțiile despre programele de arme ale Phenianului și focarul de COVID-19 probabil să fie în fruntea agendei.

 

citește și...