Coreea de Nord ar putea lansa în curând un nou submarin purtător de rachete

22.09.2022, 18:41

Un raport al 38 North, care monitorizează Coreea de Nord, sugerează că Kim Jong Un s-ar putea pregăti să lanseze un nou submarin capabil să lanseze rachete balistice, pe fondul zvonurilor privind ajutorul lui Putin. Preşedintele american Joe Biden a acuzat Coreea de Nord de “încălcarea flagrantă a sancţiunilor ONU” 

Kim Jong Un ar putea să se pregătească să lanseze un nou submarin mortal capabil să lanseze rachete balistice, pe fondul zvonurilor privind ajutorul lui Putin, a raportat un grup de reflecție cu sediul în SUA.

Raportul, care a concluzionat că activitatea sugerează pregătiri pentru lansarea unui submarin, potrivit Reuters.

Kim Jong Un ar putea lansa un submarin letal cu rachete balistice

“În timp ce barje și un doc uscat au fost observate ocazional în jurul cheiului de lansare a submarinelor de la hala principală de construcție, prezența a șase nave și barje în această zonă nu a mai fost observată până acum”, se arată în raport.

Această evoluție survine în contextul în care președintele american Joe Biden a acuzat Coreea de Nord de “încălcarea flagrantă a sancțiunilor ONU” într-un discurs ținut miercuri în fața Adunării Generale a ONU.

Vasul ar fi fost construit sub “atenția specială”a liderului nord-coreean

Biden a declarat că această țară se numără printre motivele pentru care este necesară consolidarea eforturilor internaționale de neproliferare nucleară.

Analiștii au observat pentru prima dată semne că un nou submarin era în curs de construcție în 2016, iar trei ani mai târziu, mass-media de stat a arătat că liderul nord-coreean inspecta un submarin despre care nu s-a raportat anterior.

Vasul ar fi fost construit sub “atenția sa specială” și care ar fi operațional în apele din largul coastei de est.

Mass-media de stat de la acea vreme nu a descris sistemele de armament ale submarinului și nici nu a precizat unde și când a avut loc inspecția, dar analiștii au declarat că dimensiunea aparentă a noului vas indică faptul că acesta a fost proiectat pentru a transporta rachete.

Coreea de Nord are o flotă mare de submarine, dar se cunoaște doar un singur submarin experimental capabil să transporte o rachetă balistică.

Analiștii au dezbătut dacă aparent noul submarin cu rachete este un nou proiect sau dacă se bazează pe un submarin modificat din clasa Romeo, achiziționat inițial din China în anii 1970, înainte ca Coreea de Nord să înceapă să le producă pe plan intern.

Pe fondul unei avalanșe fără precedent de teste de rachete în acest an, Coreea de Nord a testat în luna mai o rachetă balistică lansată de pe submarin (SLBM) din apropierea orașului Sinpo, unde Coreea de Nord păstrează submarine, precum și echipamente pentru testarea lansării de SLBM-uri.

 

citește și...