Copiii ucraineni se joacă pe tancuri capturate de la armata rusă. “Îl vom învinge pe Putin”. Zeci de femei și-au făcut selfie-uri în fața vehiculelor militare distruse

22.08.2022, 13:02

Elevul Lev Morilyi s-a urcat cu o armă AK-47 de jucărie pe un tanc rusesc distrus și a declarat: “Îl vom învinge pe Putin”. Copilul de șase ani și părinții săi s-au numărat printre miile de oameni care s-au adunat la noua atracție turistică a Ucrainei – o coloană de vehicule militare inamice distruse.

Una dintre străzile principale ale capitalei, în apropiere de Piața Independenței, a fost blocată pentru a expune 70 de tancuri, sisteme de rachete și obuziere autopropulsate care au fost scoase în primele șase luni de război.

Potrivit The Sun, Roman, tatăl lui Lev, în vârstă de 38 de ani, a adăugat: “Nu s-a mai jucat cu arma lui de jucărie de mult timp, dar când am spus că venim aici, s-a dus să o ia. Ca orice ucrainean, este mândru de ceea ce a realizat armata noastră și a vrut să își aducă propria armă pentru a-și arăta sprijinul”.  “Este cu adevărat inspirat să vezi aceste vehicule rusești distruse“;  “Arată că suntem învingători în război și că vom obține victoria finală”.

“Vrem doar să se termine”

Doi tineri se joacă pe role într-un sat improvizat din containere de transport maritim pentru ucrainenii strămutați. Dar în timp ce Varavara, în vârstă de șase ani, și Mariana, în vârstă de cinci ani, par să se bucure de ansamblul de locuințe prefabricate, viața este mai puțin lipsită de griji pentru refugiații adulți din tabăra – supranumită Mariopolis de către locuitorii săi.

Aproximativ 300 de persoane care s-au refugiat în Lviv sunt înghesuite în 96 de unități din tabără.

Galyna Burkun, bunica lui Varavara, în vârstă de 63 de ani, a declarat: “A trebuit să ne părăsim casa pentru că războiul se apropia. Nu știm cât timp va trebui să stăm. Copiii sunt prea mici pentru a înțelege pe deplin, pentru ei este o aventură. Adulții vor doar să se termine.”

Ucraina va sărbători miercuri cea de-a 31-a zi a independenței sale

 

Cimitirul puterii militare rusești a fost dezvelit pe strada Khreschatyk din capitală, în timp ce țara se pregătește miercuri să sărbătorească formarea sa ca stat independent în 1991, după prăbușirea Uniunii Sovietice. Data marchează, de asemenea, șase luni de când a început invazia brutală a lui Putin.

Războiul a forțat șapte milioane de oameni să părăsească țara, lăsând peste 160.000 de morți sau răniți și a costat economia ucraineană 500 de miliarde de lire sterline.

Dar țara rămâne la fel de fermă ca întotdeauna în fața agresiunii rusești.

Șeful departamentului de resurse umane, Juriy Lysovets, în vârstă de 47 de ani, s-a alăturat mulțimii care inspecta vehiculele distruse și a declarat: “Putin a crezut că va cuceri Kievul în trei zile. Se aștepta să aibă parada victoriei pe această stradă. În schimb, el trebuie să sufere rușinea acestei parade a înfrângerii”.

Deși ostilitățile sunt acum în mare parte înrădăcinate în estul Ucrainei, întreaga națiune rămâne pe picior de război.

Sirenele de raid aerian sună la fiecare două ore, iar starea de asediu de la ora 23.00 rămâne în vigoare.

Punctele de control păzesc principalele rute de intrare în orașe, iar clădirile guvernamentale sunt protejate de saci de nisip.

Oamenii din întreaga Ucraină s-au instalat acum pe termen lung, deși rămân încrezători în victoria finală pe câmpul de luptă. După cum a explicat un patriot:

“Armata este noua noastră religie, iar voluntarii sunt îngerii noștri”

Iar oamenii sunt încrezători că forțele lor armate pot recupera terenurile pe care Rusia le-a confiscat în est, unde rezistența curajoasă nu dă semne de încetare.

Sâmbătă a avut loc un nou atac cu drone asupra cartierului general al flotei rusești din Marea Neagră de la Sevastopol, în peninsula Crimeea ocupată, la o zi după ce o serie de depozite de muniții rusești au fost vizate.

Primul vas de lux care va fi vândut

Războiul sancțiunilor continuă, de asemenea, cu un superiaht în valoare de 65 de milioane de lire sterline al unui oligarh rus care va fi scos la licitație mâine de către guvernul din Gibraltar. Acesta este primul vas de lux care va fi vândut de când au fost vizați mega-bogații țării.

Dar cea mai mare lovitură dată tiranului Putin în weekend a fost una simbolică, când tinere femei și-au făcut selfie-uri în fața tancurilor sale arse pentru a le împărtăși pe Instagram.

Mesajul lor a fost clar – țara nu va accepta niciodată înfrângerea.

 

 

citește și...