Care este cel mai mic oraș din România? Mulți au auzit de el, dar nu știau că toți locuitorii ar încăpea o stradă din București

04.05.2022, 16:56

Titlul de cel mai mic oraș din România aparține stațiunii Băile Tușnad, localitate situată la 32 de kilometri de Miercurea Ciuc. Cu o populație de 1.641 de locuitori, Băile Tușnad atrage anual mii de turiști datorită faptului că este o importantă stațiune balneară.

Stațiunea Băile Tușnad a fost înființată în 1842 după ce un fiu de cioban s-a vindecat miraculos folosind efectul terapeutic al apelor minerale. Zona era cunoscută la acea vreme drept „Câmpul Vorbirii”.

Din păcate, după numai șapte ani, în 1849, stațiunea a fost distrusă în urma revoluției pașcotiste. Reconstrucția a fost reluată în 1852, când împăratul Ferenc József a sugerat reamenajarea satului.

Băile Tușnad, cel mai mic oraș din țara noastră

Abia în 1913 a devenit legală folosirea denumirii „Tușnad Băi”, iar în 1934 stațiunea Băile Tușnad a dobândit statutul de localitate de sine stătătoare din punct de vedere administrativ, separându-se de comuna Tușnad.

În 1968, în perioada comunistă, Băile Tuşnad a fost declarat oraş, deşi în 1956 localitatea avea doar 956 de locuitori.

De-a lungul timpului, stațiunea Băile Tușnad s-a remarcat prin rezultate excepționale în tratarea afecțiunilor sistemului nervos, sistemului cardiovascular, tractului digestiv și tulburărilor endocrine. În fiecare an, aici sunt tratați mii de pacienți din toată Europa.

După Băile Tușnad, următorul oraș cu o populație mică e orașul Nicet din județul Bihor, acesta având 2165 de locuitori potrivit recensământului din 2011. Următorul oraș cu număr mic de persoane e și Solca din județul Suceava, aici locuind doar 2188 de oameni.

Curiozități despre orașele României

  • Cel mai mare sat din România este Jina, un singur sat din Mărginimea Sibiului, care se întinde pe 315 km pătrați;
  • Cel mai mic sat din România a fost satul Alun. A mai avut în 2016 un locuitor, în acte, o mănăstire de marmură, dar și un drum de marmură de aproximativ zece kilometri;
  • Cel mai populat oraș din România este Bucureștiul, capitala țării noastre avea în 2011 circa 1.883.425 de locuitori;

 

citește și...