Compania americană Moderna a dezvoltat vaccinul anti-COVID înainte de declararea pandemiei la nivel global. Au ieșit la iveală amănunte incredibile

13.12.2020, 12:51
Compania americană Moderna a dezvoltat vaccinul anti-COVID înainte de declararea pandemiei la nivel global. Au ieșit la iveală amănunte incredibile
Compania americană Moderna a dezvoltat vaccinul anti-COVID înainte de declararea pandemiei la nivel global/ foto: shutterstock

La finalul lunii noiembrie, compania farmaceutică americană Moderna a anunțat că vaccinul anti-COVID, denumit mRNA-1273, are o eficiență de 94,5%. 

Tot atunci, compania din America a anunțat că va percepe guvernelor un preţ cuprins între 25 şi 37 de dolari pentru o doză din vaccinul anti-COVID-19, în funcţie de cantitatea comandată, după cum declarase directorul general al companiei, Stephane Bancel.

‘În concluzie, vaccinul nostru costă aproximativ la fel ca un vaccin contra gripei, al cărui preţ este cuprins între 10 şi 50 de dolari’, a precizat CEO-ul de la Moderna, potrivit Agerpres.

Moderna a început dezvoltarea vaccinului în ianuarie 2020

Moderna susţine că vaccinul pe care l-a dezvoltat are o eficienţă de 94,5%, potrivit rezultatelor ultimei etape a studiilor clinice (faza a treia), devenind al doilea producător de vaccinuri care anunţă rezultate peste aşteptări, după Pfizer-BioNTech.

Recent, publicația The New York Magazine a scos la iveală faptul că vaccinul produs de Moderna a fost conceput încă din data de 13 ianuarie 2020, la puțin timp după ce a fost făcută publică structura genetică a virusului SARS-CoV-2.

Se pare că compania farmaceutică americană a reuşit să proiecteze vaccinul într-un singur weekend la începutul anului, deși autoritățile chineze încă nu declaraseră public că virusul poate fi transmis de la om la om.

De ce nu a putut fi aprobat mai devreme

De asemenea, vaccinul fusese deja produs de Moderna cu mult timp înainte să fie diagnosticat primul deces de COVID-19 pe teritoriul SUA. Deși vaccinul anti-COVID-19 a avut un nivel satisfăcător de eficienţă la prima fază a testelor clinice, acesta nu a putut fi aprobat atât de repede de autorități.

„E ca şi cum ne-am fi propus să trimitem un astronaut pe Marte în aceeaşi zi în care a păşit primul om pe Lună”, spune Nicholas Christakis, directorul unei divizii de cercetare a Universităţii Yale, potrivit Mediafax.

Vaccinul produs de Moderna se bazează pe o serie de date care nu monitorizează protecţia pe termen lung şi nu măsoară efectele pe care le exercită vaccinul asupra transmiterii, ci doar gradul de protecţie în linii mari.

citește și...