Codul rutier se schimbă. Șoferii care încalcă regulile în trafic ar putea primi amenzi mai mari

03.12.2021, 11:46
Codul rutier se schimbă. Șoferii care încalcă regulile în trafic ar putea primi amenzi mai mari
Un bărbat a agresat două persoane care l-au găzduit, a incendiat apartamentul și apoi s-a aruncat de la etaj

Șoferii au parte de vești proaste. Codul rutier s-ar putea modifica în următoarele luni, iar șoferii care încalcă regulile în trafic ar putea primi amenzi mai mari.

În Codul Rutier, pentru prima dată, apare termenul de “conducere agresivă”. Dacă șoferii vor schimba frecvent și în forță benzile de circulație, cu scopul de a depăși o mașină sau un șir de vehicule, vor întoarce mașina prin folosirea frânei de ajutor (sau de mână, așa cum e cunoscută), vor folosi excesiv claxonul sau  semnalele luminoase (flash-uri), mersul pe o roată, în cazul motocicletelor etc. vor fi sancționați dur.

În cazul comportamentului agresiv în trafic, proiectul stabilește amenzi din clasa a IV-a de sancțiuni (de la nouă la 20 puncte-amendă), respectiv cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei.

Un nou prag de viteză

Proiectul de OUG, aflat în dezbatere la Ministerul Afacerilor Interne (MAI), prevede introducerea sancțiunii cu amendă de până la aproape 3.000 de lei și suspendarea permisului de conducere timp de patru luni. Sunt vizați șoferii care depășesc viteza maximă admisă pe o porțiune de drum cu peste 70 de km/h.

“Pentru depășirea vitezei cu mai mult de 70 de kilometri se atrage suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioada de 120 de zile”, spune Bogdan Ghebaur, purtător de cuvânt IGPR.

Amenzi pentru șoferii care își împrumută mașinile altor persoane

Proiectul de OUG prevede, de asemenea, ca proprietarii autovehiculelor care încredinţează mașina altor persoane vor risca o sancțiune mult mai dură în situația în care nu comunică, la cererea poliției rutiere, datele respectivilor.

Înainte de a împrumuta mașina unei rude sau prieten, proprietarul autoturismului va suferi din perspectiva factorului bonus/malus în cazul în care cel aflat la volan este implicat într-un accident sau dacă este prins conducând sub influența alcoolului.

„Potrivit dreptului comun, proprietarul unui bun trebuie să asigure paza juridică a acestuia, atât din punct de vedere material, cât și în ceea ce privește folosirea efectivă a acestuia. Din această perspectivă, proprietarului unui vehicul îi revine responsabilitatea de a cunoaște persoana care îi conduce vehiculul”, a explicat Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Autoritățile vor stabili un termen minim de răspuns la solicitare și, totodată, datele ce trebuie comunicate efectiv, întrucât lipsa unui termen minim de răspuns și a indicării precise a datelor personale care trebuie comunicate sunt deficiențe în legislație și trebuie corectate.

“În primul rând, pentru cei care vor ignora solicitările poliției rutiere de a comunica datele șoferului de ocazie, amenda va trebui achitată integral. Adică, în acest caz, nu se va mai aplica regula de acum a plății, în termen de 15 zile, a jumătate din minimul amenzii. Ci se va plăti exact cât este trecut pe procesul-verbal de contravenție.

Amenda pentru faptă este din clasa a patra de sancțiuni (între 9 și 20 de puncte-amendă). În prezent, deoarece punctul-amendă este de 145 lei, sancțiunile se pot ridica la sume cuprinse între 1.305 și 2.900 lei.

Astfel, dacă un proprietar poate scăpa acum cu o amendă de 652,5 lei în caz de achitare rapidă, în viitor acesta va plăti cel puțin 1.305 lei, dacă nu chiar mai mult”, potrivit avocatnet.ro.

Proiectul de OUG, inițiat de MAI, trebuie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial.

citește și...