Clătite cu cremă de brânză umplută (Nalesniki). Rețetă ucraineană

13.06.2022, 19:41

Dacă îți place mâncarea ușoară, va trebui să încerci mâncăruri tradiționale ucrainene! Mâncarea ucraineană este cea mai bună de gătit acasă. Când vine vorba de istoria europeană, se numesc Налисники (Nalysnyky) în ucraineană și în cultură rusă Blintz. Ambele sunt foarte asemănătoare când vine vorba de ingrediente pentru clătite, cu toate acestea, o rețetă de umplutură de clătite poate varia de la o regiune la alta.

Nalysnyky sunt, în esență, clătite subțiri delicate, cu umplutură de brânză, unse în unt și coapte până se înmoaie. Este un fel de mâncare tradițional din bucătăria ucraineană pe care ucrainenii l-au gătit de mulți ani. Acest fel de mâncare este destul de versatil și poate fi servit atât ca aliment de zi cu zi, cât și pentru ocazii speciale.

Aluatul pentru nalesniki ucrainean este făcut în mod tradițional cu făină, ouă, lapte, apă și un praf de sare. Umplutura include brânză de vaci, gălbenușuri de ou, puțină smântână groasă, câteva fragmente de mărar proaspăt și un praf de sare. Odată umplute, crepurile se rulează și se coc la cuptor. Servește aceste nalesniki delicioase cât sunt încă calde cu unt topit, o praf de smântână sau iaurt.

Ingrediente

  • 250 ml lapte
  • 250 g (1/2 lb) făină
  • 1 ou
  • 2 linguri de zahar
  • 1/2 lingurita sare
  • 2 linguri ulei vegetal
  • 125 ml apă caldă
  • unt de lapte (pentru uns)

Umplere

  • 200 g (7 oz) brânză de vaci
  • 1 ou
  • zahăr – după gust

Mod de preparare

Bateți oul cu zahărul până devine pufos. Se toarnă laptele și se amestecă cu făina. Bateți până când toate ingredientele sunt încorporate.
Adăugați ulei vegetal și amestecați totul bine. Ar trebui să obțineți un aluat fin, fără cocoloașe.

Acoperiți aluatul cu un șervețel și lăsați-l la temperatura camerei timp de 2 ore pentru a lăsa glutenul din făină să se umfle. Acest lucru ajută la prevenirea ruperii clătitelor, ceea ce este deosebit de bun atunci când trebuie să prăjiți clătite super subțiri. Dacă nu aveți atât de mult timp, puteți lăsa aluatul timp de 30-40 de minute.

Se toarnă apă caldă, se amestecă din nou aluatul. Ungeți tigaia cu ulei vegetal și preîncălziți-o. Turnați puțin aluat în tigaie (cantitatea de aluat depinde de diametrul tigaii). Rotiți tigaia pentru ca aluatul să se întindă uniform și pentru a crea un strat circular subțire. Gătiți clătitele la foc mediu, aproximativ 1 minut. Apoi se răstoarnă cu o spatulă și se prăjește în jur de 30-40 de secunde pe cealaltă parte, până devine auriu. Prăjiți crepele până se epuizează tot aluatul. Ungeți tigaia între prăjiți, după cum este necesar.
Al doilea pas – E timpul să gătești umplutură

Puneți brânza de vaci într-o cârpă și stoarce lichidul, cât mai mult posibil. Transferați brânza într-un bol. Se unge cu zahar si un ou.

Se amestecă ingredientele până la omogenizare.

Tăiați fiecare clătită în 4 bucăți. Puneți umplutura de brânză deasupra fiecărei bucăți de clătită (lângă margine) și întindeți-o uniform.
Rulați ușor clătitele, împingându-le pe fiecare parte pentru a preveni căderea umpluturii.

Pune o clătită fără umplutură pe fundul vasului de copt. Se unge putin cu unt de lapte topit. Aranjați clătitele umplute deasupra, într-un strat dens.

Ultimul pas – coacere și savurare

Puneți tortul în cuptor și coaceți la 160°C – 180°C (320°F – 356°F) timp de 1 – 1,5 oră pentru a lăsa clătitele să se gătească bine, să devină super fragede și să se umfle frumos. Dacă aveți timp, atunci este și mai bine să le gătiți la 70°C – 100°C (158°F – 212°F) timp de 2-4 ore.

Top clătite gătite cu brânză de vaci cu zahăr pudră. Serviți nalysnyky cald cu o cupă generoasă de smântână.

citește și...