Cine va fi prima persoană care se va vaccina anti-COVID în România?

20.12.2020, 09:47
Cine va fi prima persoană care se va vaccina anti-COVID în România?
Cine va fi prima persoană care se va vaccina anti-COVID în România?

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID, a explicat cine va fi prima persoană din România care se va vaccina împotriva coronavirusului.

Valeriu Gheorghiță a afirmat că prima persoană care se va vaccina anti-COVID în țara noastră va fi un cadru medical. „Noi, ca strategie, am prevăzut în prima etapă personalul medical și personalul din domeniul asistenței sociale. Drept urmare, prima persoană va fi un cadru medical din cele 10 unități medicale ” care vor primi primele doze de vaccin, a declarat Valeriu Gheorghiță la DIGI24. „Este posibil să fie 10 prime persoane din diferite categorii de personal medical: un medic, o asistentă”, a adăugat coordonatorul campaniei de vaccinare.

Oficialii europeni au anunțat într-un comunicat că datele de 27, 28 și 29 decembrie sunt considerate zile de începere a campaniei de vaccinare în țările membre ale Uniunii Europene. „Noi ne dorim, dacă pe 26 într-adevăr vom primi primele doze de vaccin, pe 27 ele vor fi livrate către primele unități medicale, care vor primi aceste doze”, a spus medicul militar, care coordonează campania națională de vaccinare.

Președintele României, Klaus Iohannis, despre campania de vaccinare

Președintele Klaus Iohannis a făcut vineri mai multe precizări despre campania de vaccinare.

Acesta a dat asigurări că toate tipurile de vaccin care vor veni sunt autorizate, sigure și eficiente.

“Lucrurile vor funcționa și imediat după Crăciun vom intra direct în campania de vaccinare. Dozele de vaccin nu vin toate deodată, vin în tranșe. Prima dată vine o tranșă mai mică, simbolică, de 10.000 de doze, care va fi administrată imediat, încă în acest an. Și începând din ianuarie, vin doze mai multe. Noi credem că cel puțin 100.000 de doze pe săptămână, sau mai mult, pe măsură ce se poate vaccina mai mult. În prima etapă, va fi vaccinat tot personalul medical. În a doua etapă va fi vaccinat personalul esențial și noi credem în martie, aprilie, mai este faza când va fi vaccinată populația generală. Important de știut – vaccinarea este voluntară, nu e nimeni obligat, dar noi recomandăm tuturor să se vaccineze, fiindcă această vaccinare este singura – repet – singura cale de a scăpa de pandemie. Vom avea diferite tipuri de vaccin. Toate sunt foarte bune, toate sunt autorizate la cele mai înalte standarde europene. Toate sunt eficiente, adică își fac efectul. Toate sunt sigure. Și, în acest fel, vom putea, dacă ne mobilizăm și mergem la vaccinare, până în vară, probabil, să scăpăm de această pandemie”, a spus Klaus Iohannis, potrivit sursei citate.

citește și...