Cine sunt cei 10 pacienți infectați cu COVID-19, care au murit în incendiul de la Spitalul din Piatra Neamţ

15.11.2020, 11:14
Cine sunt cei 10 pacienți infectați cu COVID-19, care au murit în incendiul de la Spitalul din Piatra Neamţ
Incendiu în secția ATI a Spitalului Județean Piatra Neamț Foto: Exploziv TV

Sâmbătă seară (14 noiembrie), în jurul orei 18.30, la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț a avut loc un incendiu care a afectat în totalitate secția de ATI, unde erau internați, în două saloane, 16 pacienți infectați cu COVID-19. 

Din păcate, zece pacienți care erau intubați au decedat, iar alte șapte persoane, printre care un medic care a suferit arsuri extinse, sunt în stare gravă.

Mai mult de atât, trei cadre medicale, un medic și două asistente, au avut nevoie de îngrijiri, dar nu au necesitat internare.

10 pacienți infectați cu COVID-19 au ars de vii

Cele zece persoane care și-au pierdut viața în incendiul de la secţia ATI a Spitalului din Piatra Neamţ sunt şapte bărbaţi şi trei femei cu vârste cuprinse între 67 şi 86 de ani. Cu toții erau internați în stare critică, în urma infectării cu coronavirus.

‘În urma incendiului, zece pacienţi care se aflau în stare critică şi primeau îngrijiri în secţia ATI şi-au pierdut viaţa. Este vorba de şapte bărbaţi şi trei femei cu vârsta cuprinsă între 67 şi 86 de ani. Ceilalţi şase pacienţi, care se aflau în salonul alăturat celui care a fost afectat în totalitate de incendiu, au fost transferaţi sâmbătă noapte către Spitalul modular din Leţcani’, a anunțat unitatea medicală.

Momentan nu se știe de la ce a pornit incendiul, dar fără îndoială flăcările au fost amplificate de instalațiile de oxigen existente în salonul de terapie intensivă. Toată aparatura era nouă, a declarat managerul spitalului la Digi24.

Mărturii cutremurătoare ale angajaților spitalului

La câteva ore de la tragedie, au apărut și primele mărturii cutremurătoare despre momentul producerii tragediei de la Piatra Neamț.

Un angajat al spitalului a povestit clipele de groază de după izbucnirea incendiului, scrie DIGI24. 

‘Auzeam când am coborât eu din mașină. Nu știam ce se întâmplă. Era lumea agitată pe jos. Erau mașini, cu schimbul de tură, cu asta, parcate aiurea și nu prea au avut, s-au cam chinuit să intre pompierii. Și, după aceea, când m-am dat jos din mașină, deodată: BUF! Flacără, fum! Cum Dumnezeu? Eram exact la colțul clădirii, unde e mașina poliției, acolo.

Nu am știut ce se întâmplă. Când au intrat pompierii, o parte au urcat pe scara de incendiu, o parte pe la fostul Crematoriu. Au pus scările, cu furtune. Dup-aia a venit scara aia mare. Erau și în salon asistente. Supravegheau bolnavii, se făceau tratamente când a avut loc explozia. Având combinezonul… Combinezonul are nailon curat. Arde pe tine exact cum dai foc la o pungă de celofan. Ca și cum erau într-un sac de nailon’, a mărturisit bărbatul.

citește și...