Cine este gruparea teroristă columbiană despre care Andy McNab consideră că este mai dură decât SAS-ul

12.12.2022, 14:20

Gruparea rebelă, pe care legenda SAS Andy McNab a descris-o cândva ca fiind cei mai duri luptători pe care i-a întâlnit vreodată, a ucis cel puțin 460 de membri ai forțelor de securitate în 2016 și peste 2.000 numai în 2010. “Eșecul Columbiei de a face dreptate în multe regiuni a încurajat FARC și alte grupuri armate să comită crime oribile împotriva populației civile”.

O creștere a violențelor a făcut ca grupul terorist columbian FARC să ucidă opt soldați naționali într-un atac în sud-vestul țării.

Atacul, în Cauca, o regiune din sud-vestul țării sud-americane, a avut loc în ciuda faptului că gruparea rebelă de stânga a semnat un acord de pace cu guvernul în 2016, transmite dailystar.co.uk.

Mai multe despre gruparea teroristă columbiană

Soldații uciși aveau vârste cuprinse între doar 18 și 20 de ani și s-au confruntat cu un baraj de grenade, dispozitive explozive improvizate și focuri de armă în timpul atacului, potrivit armatei.

“A fost o operațiune de infiltrare” a uneia dintre principalele facțiuni disidente, a declarat președintele Gustavo Petro.
În aceeași zonă, grupul armat, care se ocupă cu traficul de droguri și alte activități ilicite, a mai ucis alți trei militari în weekend.

Cei mai duri luptători pe care i-a întâlnit vreodată

Abordarea violenței totale, care vine în contradicție cu planul de “pace totală” al lui Petro, definește grupul, care a indicat încă din septembrie că ar lua în considerare posibilitatea de a depune armele.

A existat speranța că Petro, care a devenit primul președinte de stânga al Columbiei în luna august, ar putea opri valul de violență în creștere după ce s-a întâlnit cu figuri de rang înalt din FARC, însă crimele brutale au continuat.

Grupul rebel, pe care legenda SAS Andy McNab l-a descris cândva ca fiind cei mai duri luptători pe care i-a întâlnit vreodată, a declarat anterior că guvernul nu a reușit să respecte termenii acordului de pace semnat în 2016.

FARC a ucis cel puțin 460 de membri ai forțelor de securitate în 2016 și peste 2.000 numai în 2010, potrivit unor statistici de stat înfiorătoare.

Chiar și în timp ce negocierile de pace continuau, organizațiile pentru drepturile omului raportau abuzuri dezgustătoare din partea grupului: “În timp ce FARC discută pacea la Havana cu guvernul columbian, membrii săi au brutalizat unele dintre cele mai vulnerabile comunități din Columbia”, a declarat José Miguel Vivanco, director al Human Rights Watch pentru Americi.

“Eșecul Columbiei de a face dreptate în multe regiuni a încurajat FARC și alte grupuri armate să comită crime oribile împotriva populației civile”.

Organizația a fost condamnată la nivel internațional pentru tacticile lor barbare, precum și pentru abuzurile împotriva civililor, inclusiv crime, violuri, răpiri și utilizarea de copii soldați.

De asemenea, FARC a fost criticată pentru utilizarea buteliilor de gaz ca bombe de mortier improvizate, care sunt în mod notoriu imprecise și provoacă daune colaterale pe scară largă.

FARC utilizează atât tactici teroriste, cât și mijloace militare convenționale în urmărirea obiectivului lor de a transforma Columbia într-un stat comunist dominat de țărani. De asemenea, au fost implicați în războiul economic mai departe.

Un raport recent al Administrației americane pentru combaterea drogurilor a dezvăluit că fostul președinte venezuelean Hugo Chavez a ordonat “să lupte împotriva Statelor Unite prin inundarea țării cu cocaină” furnizată de FARC.

De asemenea, era pregătit să sprijine efortul prin furnizarea de bărci, gărzi înarmate și echipamente IT.

Deși negocierile de pace din 2016 au dus la predarea armelor de către mulți rebeli FARC, organizația rămâne formidabilă din punct de vedere militar.

Aceștia au avut contacte prelungite cu IRA, ceea ce a dus la un schimb de expertiză și materiale legate de fabricarea de bombe – și se pare că au obținut chiar și rachete antiaeriene de la armata venezueleană.

 

citește și...