Cine au fost cei doi români înnobilați de Regina Elisabeta a II-a

10.09.2022, 11:38
Cine au fost cei doi români înnobilați de Regina Elisabeta a II-a
Cine au fost cei doi români înnobilați de Regina Elisabeta a II-a

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a înnobilat de-a lungul domniei sale doi români. Primul a fost dictatorul comunist Nicolae Ceaușescu, căruia i s-au retras titlurile onorifice pentru încălcarea drepturilor omului. Cel de-al doilea a fost George Iacobescu, directorul executiv al Grupului Canary Wharf, unul dintre cele mai mari centre financiare ale capitalei britanice.

De-a lungul domniei sale, Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a înnobilat doi români. Primul dintre aceștia a fost dictatorul comunist Nicolae Ceaușescu. Nicolae Ceaușescu a primit decorația de la Regina Elisabeta a II-a în timpul vizitei de stat pe care a făcut-o în Marea Britanie, în iunie 1978. Ulterior i s-au retras titlurile onorifice pentru încălcarea drepturilor omului.

Cel de-al doilea a fost George Iacobescu, directorul executiv al Grupului Canary Wharf, unul dintre cele mai mari centre financiare ale capitalei britanice., relatează tvr.ro. Acesta a transformat docurile abandonate ale Londrei în al doilea mare centru financial al capitalei britanice. Anul trecut, Geoge Iacobescu a fost desemnat „Londonezul anului 2021″, iar în iunie 2003 a fost decorat de suverana Marii Britanii. Din 2011, George Iacobescu este singurul român care poartă titlul nobiliar de cavaler pentru implicarea în acțiuni caritabile. Acesta a contribuit la dezvoltarea a peste 1,5 milioane de metri pătrați de spații de birouri, peste 300 de magazine, baruri, restaurante și facilități, opt hectare de grădini și peste 3.600 de locuințe în Londra. „Prințul Charles a spus că iubește România ca și cum e a doua țară a lui. Prințul Charles și Printul Philip aveau o relație specială cu România, era un loc cald”, spunea George Iacobescu.

Regele Charles al III-lea a ținut primul discurs după moartea Reginei Elisabeta a II-a

Regina Elisabeta a II-a a Mari Britanii a decedat joi, 8 septembie 2022, în castelul său scoţian de la Balmoral. Starea de sănătate a suveranei de 96 de ani era într-un declin vizibil de mai multe luni, în special după decesul soţului ei, prinţul Philip, în aprilie 2021. Regele Charles al III-lea, în vârstă de 73 de ani, a ținut primul său discurs în calitate de monarh. Acesta va fi proclamat oficial rege sâmbătă, preluând locul mamei sale, Elisabeta a II-a, a cărei moarte a îndoliat Regatul Unit.

”Vă vorbesc astăzi cu sentimente de profundă întristare. De-a lungul vieții sale, Majestatea Sa Regina – iubita mea mamă – a fost o sursă de inspirație și un exemplu pentru mine și pentru întreaga mea familie, iar noi îi datorăm cea mai sinceră recunoștință pe care o poate avea o familie față de mama sa: pentru dragostea, afecțiunea, îndrumarea, înțelegerea și exemplul ei. Regina Elisabeta a reprezentat o viață bine trăită; o promisiune cu destinul îndeplinită, iar dispariția ei este deplânsă foarte profund. Această promisiune de a servi toată viața v-o reînnoiesc astăzi tuturor. Pe lângă durerea personală pe care o resimte toată familia mea, împărtășim, de asemenea, cu atât de mulți dintre voi din Regatul Unit, din toate țările în care Regina a fost șef de stat, din Commonwealth și din întreaga lume, un profund sentiment de recunoștință pentru cei peste 70 de ani în care mama mea, în calitate de regină, a servit poporul atâtor națiuni”, a spus Regele Chales al III-lea în discursul său, potrivit Hotnews.

”Așa cum regina însăși a făcut-o cu un devotament atât de neclintit, și eu mă angajez acum solemn, pe tot parcursul timpului rămas pe care Dumnezeu mi-l va acorda, să susțin principiile constituționale care stau la baza națiunii noastre. Și oriunde ați locui în Regatul Unit sau în regatele și teritoriile din întreaga lume și oricare ar fi trecutul sau convingerile dumneavoastră, mă voi strădui să vă servesc cu loialitate, respect și dragoste, așa cum am făcut-o de-a lungul întregii mele vieți. Viața mea se va schimba, bineînțeles, pe măsură ce îmi voi prelua noile responsabilități. Nu îmi va mai fi posibil să acord atât de mult din timpul și energia mea organizațiilor caritabile și problemelor la care țin atât de mult. Dar știu că această muncă importantă va continua în mâinile de încredere ale altora”, a adăugat monarhul.

FOTO: Hepta; capturi video TVR

 

citește și...